Svet

Pozor - v morju so strupeni klobučnjaki!

STA / S.R.
17. 7. 2013, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V morju na območju Pulja so kopalci v preteklih dneh na več mestih opazili klobučnjake.

DRM
Kompasni klobučnjak (chrsysaora hysosecella) je lahko tudi smrtno nevaren.

Kot danes na svoji spletni strani še poroča hrvaški časnik Glas Istre, gre verjetno za vrsto kompasni klobučnjak (chrsysaora hysosecella), ki ima strupene lovke in je lahko za bolj občutljive ljudi celo smrtno nevarna. Vsi klobučnjaki so bili relativno majhni in so jih opazili na plitvini. Bralci so poslali tudi fotografije rumeno-belega klobučnjaka z rjavimi progami, kar je značilno za omenjeno nevarno vrsto. Klobuk lahko doseže do 30 centimetrov premera, pod njim pa je 24 lovk.

Časnik spomni, da je bila obala pri Pulju leta 2011 prizorišče množičnega pojava kompasnih klobučnjakov. Danilo Degobbis iz rovinjskega Centra za raziskavo morja inštituta je takrat pojasnil, da je to "domača" vrsta, ki se je v preteklosti pojavljala približno vsakih pet let, v zadnjem času pa pogosteje.

Tudi on je opozoril, da gre za nevarnega klobučnjaka, in da bi morali biti kopalci zelo previdni. Svetoval je, naj s seboj na plažo vzamejo pribor za prvo pomoč ali čisti amoniak. Osebam, ki so alergične na pik žuželk, kot so ose, pa naj bi s seboj imele injekcije proti strupu meduze, ki lahko takšne alergike tudi umori.

Degobbis je spomnil, da je neki potapljač pred leti umrl, ker je pogoltnil meduzo, še poroča časnik.