Svet

Microsoft vladam ne zagotavlja dostopa do podatkov uporabnikov

STA / S.R.
17. 7. 2013, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je v luči nedavnega poročanja o razkritih dokumentih vlade ZDA v torek poudaril, da nobeni vladi niso zagotovili možnosti za razbitje njihovega šifriranja in šifrirnih ključev.

Reuters

Prav tako vladam ne zagotavljajo neposrednega dostopa do podatkov uporabnikov, temveč se zgolj odzivajo na pravno utemeljene zahtevke. "Vsak zahtevek, ki se mora nanašati na specifičen račun ali označevalca, pred posredovanjem podatkov pregleda Microsoftova skupina za skladnost z zakonodajo," so danes na podlagi zapisa, ki ga je objavil Microsoftov glavni pravni svetovalec Brad Smith, sporočili iz slovenske podružnice Microsofta.

V Microsoftu menijo, da je v okviru nedavnega poročanja o razkritih dokumentih vlade ZDA pri interpretaciji vsebine teh dokumentov prišlo do pomembnih netočnosti, ki jih želijo razjasniti. Zato so zaprosili ameriško državno pravobranilstvo, naj dovoli Microsoftu in drugim podjetjem, da javnosti posredujejo bolj celovito informacijo o tem, kako obravnavajo vladne zahtevke za podatke o uporabnikih.

Celotno sporočilo omenjenega Microsoftovega odvetnika je na voljo tudi na spletu.

Mediji so junija razkrili obstoj programa Prizma, s katerim naj bi ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) zbirala podatke o uporabnikih interneta. Po navedbah časnikov Guardian in Washington Post naj bi od podjetij, kot so Microsoft, Google, Facebook in druga, zahteval podatke o elektronskih sporočilih, video posnetkih, fotografijah in drugih komunikacijah. Obstoj programa je razkril nekdanji pogodbenik NSA Edward Snowden.