Svet

Kapitanu grozi do 20 let zapora

STA / S.R.
17. 7. 2013, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V toskanskem mestu Grosseto se je danes začelo nadaljevanje sojenja kapitanu ladje Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob otoku Giglio, Francescu Schettinu.

Reuters
Kapitanu Coste Concordie grozi do 20 let zapora.

Sojenje se je sicer uradno začelo 9. julija, a so ga zaradi stavke italijanskih odvetnikov takoj po začetku preložili. Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora.

Obramba je napovedala, da bo ponovno predlagala dogovor s tožilstvom, v skladu s katerim bi Schettino v zameno za priznanje krivde prejel tri leta in pol zapora. V predhodnih zaslišanjih je sicer preiskovalni sodnik to možnost zavrnil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče naj bi danes predvidoma odločilo, ali bo v proces kot sotožnike sprejelo še več oškodovancev. Poleg tega bodo morda že danes prebrali obtožnico proti Schettinu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na današnjo obravnavo je prišla tudi 26-letna Moldavka, ki naj bi bila v času nesreče skupaj s kapitanom na poveljniškem mostu. Ženska, ki naj bi imela razmerje s Schettinom, velja za pomembno pričo tožilstva. Poleg nje namerava tožilstvo zaslišati še prek 300 prič, obramba pa okoli 100.

Kot trdi Schettinova obramba, nameravajo dokazati, da za nesrečo "ni odgovoren nihče". Kapitan naj ne bi bil kriv niti tega, da je zapustil ladjo. "Če bi ostal še 10 minut, bi padel v vodo in tako ne bi mogel opraviti evakuacije," trdi obramba.

V primeru nesreče je bilo sicer obtoženih še pet ljudi. V ločenem procesu bo sodišče predvidoma 20. julija odločilo o njihovem dogovoru s tožilstvom. Peterica se je namreč v zameno za priznanje krivde pogodila s tožilstvom za nižje kazni brez sodnega procesa.