Slovenija

Do konca junija nam je zmanjkalo že s skoraj 1,3 milijarde evrov

STA / S.R.
17. 7. 2013, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primanjkljaj državnega proračuna se je junija še dodatno povečal. Znašal je 135,3 milijona evrov, kar je za dobrih 40 milijonov manj kot maja, in bistveno več kot junija lani.

Thinkstock

V šestih mesecih leta se je primanjkljaj povzpel že do skoraj 1,3 milijarde evrov in je tako že blizu celoletnemu cilju po rebalansu proračuna. V lanskih šestih mesecih je primanjkljaj znašal nekaj nad 849 milijonov evrov. Samo junija letos je bil proračunski primanjkljaj bistveno višji kot junija lani, ko je znašal samo 2,7 milijona evrov.

Je bil pa junijski primanjkljaj po prvih ocenah, ki jih je danes objavilo finančno ministrstvo, vseeno najnižji letos. Maja je na primer primanjkljaj dosegel 175,4 milijona evrov, aprila pa je bil še pri 262,8 milijona evrov.

Primanjkljaj v šestih mesecih se je kljub temu že zelo približal predvidenemu celoletnemu primanjkljaju. Ta je po minuli teden sprejetem rebalansu letošnjega proračuna predviden pri 1,5 milijarde evrov.

Ob tem velja poudariti, da se finančni učinki dogovora s sindikati javnega sektorja o zmanjšanju mase plač junija še niso poznali, prav tako še niso bili v veljavi višji DDV in drugi ukrepi za povečanje prihodkov.

Po drugi strani so javni uslužbenci v začetku meseca z majsko plačo v skladu s sodnimi odločbami prejeli razliko do polnega regresa za lani, hkrati pa so upravičenci dobili tudi regres za letos. Poleg tega so upokojencem, ki jim je zakon za uravnoteženje javnih financ odvzel del pokojnine, konec meseca z junijskimi pokojninami vrnili 20 odstotkov neizplačanega zneska.

Proračunski prihodki so bili sicer junija s 606,3 milijona evrov za skoraj 70 milijonov evrov višji kot maja. Istočasno pa so bili za skoraj 71 milijonov evrov nižji kot junija lani, ko so dosegli 672,2 milijona evrov.

V šestih mesecih so bili proračunski prihodki z nekaj nad 3,5 milijarde evrov za dobrih 247 milijonov evrov nižji kot v enakem obdobju lani, ko so dosegli skoraj 3,8 milijarde evrov. Po rebalansu naj bi se letos v državno blagajno nateklo slabih 8,1 milijarde evrov.

Davčni prihodki so junija dosegli 532 milijonov evrov in bili za skoraj 100 milijonov evrov višji kot maja, drugi najvišji letos ter približno na ravni lanskega junija.

Od januarja do junija so davčni prihodki skupno dosegli nekaj manj kot 2,9 milijarde evrov, medtem ko so v enakem obdobju lani znašali nekaj nad 3,1 milijarde evrov.

Prihodki od davkov na dohodek in dobiček so bili junija s skoraj 188 milijoni evrov približno na ravni iz lanskega junija in tudi daleč najvišji letos. Prihodki od davkov na blago in storitve pa so bili junija drugi najnižji letos, a približno na ravni iz lanskega leta.

Prejeta sredstva EU so v šestih mesecih dosegla dobrih 395 milijonov evrov, letošnji cilj po rebalansu pa je skoraj 1,2 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je Slovenija iz bruseljske blagajne počrpala dobrih 407 milijonov evrov.

Proračunski odhodki so bili junija s 741 milijoni evrov za skoraj 29 milijonov evrov višji kor maja. V primerjavi z lanskim junijem pa so bili višji za skoraj 67 milijonov evrov.

V prvih šestih mesecih je državni proračun porabil nekaj nad 4,8 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa nekaj več kot 4,6 milijarde evrov. Za celotno letošnje leto so po rebalansu predvideni odhodki v višini 9,6 milijarde evrov.

Država se je v prvih šestih mesecih zadolžila za skoraj 4,3 milijarde evrov, odplačala pa je za skoraj 1,8 milijarde evrov dolga.