Zanimivosti

Zaradi Jankovića v zapor?

Robert Marin
6. 7. 2013, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novinar Tavčar je na zatožno klop sedel, ker je župana Jankovića v komentarju omenjal z zloglasnim Josefom Fritzlom. Na predobravnavnem naroku obdolženi krivde ni priznal.

STA

Sojenje se bo začelo oktobra, novinarju pa grozi denarna kazen oz. do šest mesecev zapora.

»'Vsi smo ena velika družina,' je o odnosu med Mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v sklopu katerega delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo 'zlobno' namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen.«

Tako je v uvodni del komentarja v rubriki Termometer Delove priloge FT junija 2009 zapisal Delov novinar Borut Tavčar in si prislužil kazenski pregon.

Ljubljanski župan Zoran Janković je spomladi 2010 prek odvetniške pisarne Čeferin vložil zasebno tožbo, v kateri je Tavčarja obremenil razžalitve z namenom zaničevanja, za kar je predvidena denarna kazen oziroma do šest mesecev zapora. Janković, prepričan, da je novinar poskušal vzpostaviti »ekvivalenčno povezavo« med njim in pošastjo iz Amstettna, je v tožbi nastopal tudi za »užaljeno« MOL, ker je Tavčar položaj podjetij javnega holdinga v razmerju do mestne uprave menda primerjal s položajem dela Fritzlove družine v kleti.

A je Tavčarjev zagovornik Emil Zakonjšek ugovarjal, da MOL v nobenem primeru ne more začeti postopkov zaradi kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime kot zasebni tožilec. Občinski organ namreč vedno opravlja uradno dejavnost; ni si mogoče zamisliti, da bi občina ali mestna uprava imela zasebno življenje, ki bi ga bilo mogoče ločiti od njene uradne dejavnosti. Zunajpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je s sklepom zavrgel Jankovićevo tožbo, zadeva je romala na mizo državnega tožilstva, kjer so primer preučili in odločili, da bodo novinarja zaradi kritike preganjali po uradni dolžnosti.

Včeraj je sodnica Polona Herman izpeljala predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se v zameno za priznanje krivde s tožilstvom pogodijo za nekoliko milejše kazni, vendar Tavčar očitkov po obtožbi ni priznal.

»Razumem, kaj mi tožilstvo očita, ne razumem pa, zakaj,« je dejal obdolženi novinar in pristavil, da prizna zgolj to, da je avtor besedila.

Odvetnik Zakonjšek je v spis vložil več Tavčarjevih prispevkov, pa tudi članke drugih avtorjev, ki obravnavajo domnevno sporno financiranje Jankovićevih projektov. Svoje dokaze je predstavil tudi tožilec Matej Peterca, ki je predlagal zaslišanje župana Jankovića in branje Tavčarjevega inkriminiranega besedila. Z dokazi tožilstva se je strinjal tudi županov pooblaščenec, odvetnik Marko Bošnjak. Sodnica Hermanova je začetek glavne obravnave razpisala oktobra.