Zanimivosti

Poglejte, zakaj moški privolijo v oralni seks!

R.T.
6. 7. 2013, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Očitno zato, ker se bojijo, da bi jih partnerice varale. Vsaj tako pravi najnovejša raziskava. Eden izmed glavnih razlogov za nudenje oralnega seksa partnericam naj bi bil namreč zmanjšanje možnosti za njeno nezvestobo.

Moški res nudijo oralni seks, ker se bojijo, da bi jih partnerice prevarale?

Študija, ki je bila objavljena konec junija v dnevniku Evolutionary Psychology je želela odkriti, zakaj moški ženskam nudijo orani seks, saj ta ne prispeva k reprodukciji. V raziskavo je bilo vključenih 243 odraslih moških v heteroseksualnih razmerjih. Po analizi vprašalnikov so znanstveniki določili, da moški kunilingus izvajajo zato, da bi zmanjšali možnosti, da jih partnerice prevarajo. Gre za teorijo, ki so ji raziskovalci nadeli ime ''strategija ohranjanja partnerja'' (''mate-retention strategy''). V zaključku raziskave so zapisali, da ''moški zmanjšajo možnosti za nezvestobo partnerice s povečanjem užitka v razmerju.''

Kot si lahko mislite, je študija požela cel kup negativnih kritik. Poleg relativno majhnega števila anketirancev najbolj zmoti vprašanje, zakaj se znanstveniki še niso lotili iskanja ''evolucijskega odgovora'' za oralni seks pri ženskah (torej, kadar ga nudi ženska moškemu)? Navsezadnje tudi slednji nima nobene zveze z reprodukcijo.

Večina ljudi bi se najverjetneje strinjala, da moški in ženske oralni seks ponavadi izvajajo iz čistega užitka. Nekatere stvari pač nimajo znanstvene podlage.