Zanimivosti

Podkupljivi britanski lordi tarča novinarjev pod krinko

STA/ M.V.
3. 6. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novinarji britanskega časnika Sunday Times so razkrili novo afero. Zasačili so tri podkupljive člane zgornjega doma britanskega parlamenta, lordske zbornice, in jih posneli, kako ponujajo svoje usluge lažnemu južnokorejskemu podjetju.

Flickr

Dva lorda je njuna stranka suspendirala, eden je že odstopil. V petek je podobna afera odnesla še enega poslanca.     Tarče novinarja Jonathana Calverta in njegovih kolegov so bili trije člani lordske zbornice, vsi trije s plemiškim naslovom. Novinarji so se jim predstavili kot lobisti nekega južnokorejskega podjetja, ki se ukvarja s sončno energijo, trojica pa jim je bila očitno pripravljena v zameno za plačilo ponuditi svoje usluge, kar dokazujejo danes objavljeni video posnetki.

Med drugim naj bi bili pripravljeni v parlamentu med drugim javno zastavljati določena poslanska vprašanja, lobirati pri ministrih ter gostiti različne dogodke v prostorih prestižne lordske zbornice. V zameno naj bi, kot se je dogovarjal eden od lordov, prejeli med 10.000 in 12.000 funtov mesečno.

Eden od "ujetih" lordov - John Laird iz Severne Irske, ki pripada vladajočim konservativcem - je že odstopil. Preostala dva lorda - laburista Johna Cunninghama in Briana Mackenzieja - je njuna stranka medtem suspendirala, poročajo tuje tiskovne agencije. Vsi trije bodo sedaj tarča preiskave, krivdo pa zaenkrat zanikajo.

Novinarji Sunday Timesa pod krinko so pred več kot dvema letoma na podoben način poskrbeli za afero v Evropskem parlamentu. Takrat so posneli štiri evropske poslance - poleg Avstrijca, Romuna in Španca tudi Slovenca Zorana Thalerja -, ki naj bi bili v zameno za denarno podkupnino pripravljeni poskrbeti za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji.

Na dan prihajajo podkupnine


Na Otoku sicer s pomočjo raziskovalnih novinarjev različnih medijev že nekaj časa prihaja na dan podkupljivost tamkajšnjih politikov. V petek so tovrstne obtožbe "odnesle" člana spodnjega doma britanskega parlamenta, konservativca Patricka Mercerja.

Mercerja so - tako kot tudi lorda Lairda, ki so se ga zatem lotili še novinarji Sunday Timesa - zasačili novinarji Daily Telegrapha in programa BBC Panorama. Oba naj bi pristala, da bosta v zameno za 24.000 funtov v letu dni na različne načine skušala doseči, da se odpravi ukinitev članstva v Commonwealthu, ki je zaradi kršitve človekovih pravic doletela Fidži.

Britanski premier David Cameron je sedaj pod še dodatnim pritiskom, da čim prej predstavi že v koalicijski pogodbi leta 2010 obljubljeni register lobistov.