Zanimivosti

Je sonar odkril ostanke letala Amelie Earhart?

J.P.
2. 6. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Življenje, kariera in izginotje letalke Amelie Earhart še danes vznemirjajo mnoge. Skrivnosti njenega konca pa morda ne bodo več dolgo domena Tihega oceana.

Wikipedia

Zrnata sonarska slika je v bližini nenaseljenega tropskega otoka republike Kiribati v jugozahodnem Tihem oceanu morda zajela ostanke Electre, dvomotornega letala legendarne letalke Amelie Earhart. Amelia je izginila 2. julija 1937, ko je poskušala po ekvatorju obleteti svet. Slike prikazujejo anomalijo na globini približno 183 metrov v vodah ob otoku Nikumarora, nekako 563 kilometrov jugovzhodno od Earhatove destinacije, otoka Howland. Tako naj bi Earhartova in njen navigator, Fred Noonan, v sili pristala na gladkem in ploščatem koralnem grebenu otoka.

Skrivnostni zrnati posnetki

Brodoloma nista preživela. Julija 2012 so raziskovalci pod taktirko Rica Gillespieja, vodjo neprofitne organizacije TIGHAR (mednarodna skupina za iskanje zgodovinskih razbitin), z na ladjo pritrjenim sonarjem preiskala približno 1,3 navtične milje obale zahodnega dela otoka Nikumarora in s posebno kamero posneli več ur posnetkov v visoki ločljivosti. Tehnične težave so preprečile takojšnje prepoznanje morebitnih razbitin letala. Te so bile izrazito razmejene od polja razbitin britanskega parnika SS Norwich City, ki je nasedel na grebenu leta 1929, tako da ne more iti za isto polje. Interpretacija posnetkov sonarja naj bi bila skladna z zrnato fotografijo zahodne obale otoka, ki jo je oktobra 1937 posnel oficir britanske vojske Eric R. Bvington, le tri mesecu po izginotju Earhartove.

Odprava bi  stala 2 milijona evrov

Z nje naj bi bili razvidni ostanki očitnega objekta človeškega izvora. Gillespie je glede na dokaze sestavil sledeče sosledje dogodkov: Earhartova je varno pristala na grebenu in vsaj pet dni oddajala klice na pomoč. Pred sedmim dnem, ko je prišlo mornariško iskalno letalo, je visoka plima odplavila Electro s pristajalne opreme in jo z grebena potisnila v morje. Earhart in Noonan sta tako postala brodolomca na nenaseljenem atolu brez vode. Da bi zagotovo prepoznali status anomalije, bi morali na otok poslati novo odpravo, kar pa je v celoti odvisno od zmožnosti TIGHAR-ja, te pa so nadalje pogojene s prostovoljnimi prispevki. Stroške tovrstne odprave ocenjujejo na dobra dva milijona evrov.