Zanimivosti

V boj z velikani še Jolla

STA / S.R.
21. 5. 2013, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina nekdanjih zaposlenih pri finskem proizvajalcu mobilnih telefonov Nokia je predstavila pametni mobilnik Jolla, s katerim želijo tekmovati z velikani, kot so ameriški Apple in južnokorejski Samsung.

Novi mobilnik je po besedah helsinškega podjetja Jolla Oy povsem intuitiven, nima gumbov in je "dober kandidat" za srednji in višji razred mobilnikov. gre za nekakšnega naslednika Nokie N9 z operacijskim sistemom Meego.

Tehnično ni telefon nič posebnega - ponaša se z 4,5-palčnim zaslonom dotik, kamero z osmimi megapiksli, podpira pa omrežje naslednje generacije 4G/LTE. Na voljo naj bi bil v zadnji četrtini leta za okoli 400 evrov.

Zanimivo pa je, da na mobilniku teče operacijski sistem Sailfish, pri čemer gre pa za naslednika Nokiinega operacijskega sistema Meego, ki ga je finsko podjetje opustilo in se raje usmerilo v Microsoftov operacijski sistem Windows Phone. Ravno zaradi te odločitve je skupina zaposlenih zapustila Nokio in ustanovila lastno podjetje. Edina 'težava' je v tem, da Jolla nima dovoljenja za uporabo uporabniškega vmesnika Harmattan, ki je tako dobro deloval na Nokii N9 (zadnji telefon z operacijskim sistemom Meego), zato so morali pri Jolli razviti povsem nov sistem upravljanja s telefonom.

Kot kaže podjetje Jolla stavi predvsem na fleksibilnost svojega operacijskega sistema, ki bo lahko poganjal tudi tablične računalnike, zdržljiv pa je tudi z aplikacijami za Googlov operacijski sistem Android. Ni pa še jasno, iz katere trgovine bodo uporabniki telefona lahko nalagali aplikacije.

Kot je za francoska tiskovne agencijo AFP povedal vodja razvoja sistema Sailfish Marc Dillon obstoječi mobilni operacijski sistemi "ne omogočajo prav veliko fleksibilnost. Applov Ios je popolnoma zaprt, Android pa je precej vsiljiv s svojimi storitvami".

"Pričakujem, da bo Sailfish zanimiv za različne naprave, tudi drugih proizvajalcev. Zanimanja je precej," je dejal.

Pri finskem podjetju načrtujejo prodor na kitajski, evropski in severnoafriški trg, ZDA pa zaenkrat ni del načrtov. Kot je povedal Dillon, bodo pri podjetju "zelo zadovoljni, če bodo v prvem letu prodali okoli milijon naprav".

Jolla.com
Bo telefon tržno dovolj zanimiv?
Analitik pri finskemu podjetju Inderes Mikael Rautanen meni, da je mobilnik iz tehničnega vidika povsem povprečen, vendar pa utegne podjetje zaradi inovativne strategije in zmerne cene pritegniti precej pozornosti.

"Če bo Jolli v prvem letu uspelo prodati dva milijona telefonov, potem že lahko govorimo o uspehu," je dejal.

Na področju mobilnih operacijskih sistemov sicer kraljujeta Android in Ios, drugi operacijski sistemi, kot so Microsoftov Windows Phone, Mozillin Firefox OS in sedaj tudi Jollin Sailfish, pa jih poskušajo dohiteti.

Finsko podjetje je sicer že podpisalo dve distribucijska dogovora - enega z največjim prodajalcem pametnih telefonov na Kitajskem D.Phone, drugega pa s finskim mobilnim operaterjem DNA.

Med petimi ustanovitelji podjetja Jolla so štirje nekdanji zaposleni pri Nokii. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2011 in danes zaposluje okoli 70 ljudi.