Zanimivosti

Ker vsako pivo ni enako

M.R.
20. 5. 2013, 17.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Drugi ljubljanski festival piva je postregel s kar 124 različnimi vrstami tega priljubljenega zvarka. Pozabite na Union in Laško. Na festivalu je bila voda zastonj.

Svet24
»Glede na to, da je v Sloveniji precej butičnih pivovarn, bi pričakoval več kot tri slovenske pivovarje,« pravi ljubljanski gostinec in ljubitelj piva Rok Erjavec.

Festival, ki je v soboto že drugo leto zapored potekal pred barom Gas Station na Savski cesti v Ljubljani, je namenjen dvigu kulture pitja in podpori slovenskega pivovarstva. Ljubljanski festival piva postaja tradicionalen – in prav je tako.

Svet24

Na prireditvi se je zbralo kakih 400 ljudi, po najbolj drznih ocenah pa še enkrat toliko. Obiskovalci so na trinajstih stojnicah izbirali med več kot 100 različnimi vrstami te priljubljene pijače, ki so jo varile že prve civilizacije.

Svet24

Poznavalci povedo, da je največja razlika med današnjimi in prvimi vrstami piva, da nekoč še niso uporabljali hmelja. Danes so glavne sestavine voda, ječmenov slad, hmelj in kvas, osnovne vrste piva pa delimo na lager, ale in lambic, med seboj pa se najbolj razlikujejo v kvasovkah, ki fermentirajo na različnih temperaturah.

Svet24

Pivovarji so vzorce stregli v steklenih kozarcih, cena za dober deciliter piva pa je znašala en evro. Redne stranke so pivovarji seveda znali nagraditi s kakšno dodatno kapljico in praktičnimi nagradami.

Svet24

»Festival kot tak se mi zdi super. Dogodek, ki bi ga potrebovali vsaj enkrat na leto! Sem pa malce razočaran nad udeležbo naših pivovarjev. Glede na to, da imamo precej butičnih pivovarn, bi pričakoval več kot tri slovenske pivovarje. Vsi lahko pridejo do bernarda ali heinekena. Na festivalu pogrešam pivovarja Kratochvilla, Adama Ravbarja in ostale,« nam je zaupal ljubljanski gostinec Rok Erjavec, solastnik Ringlšpila na Litijski, ki se je na festivalu tako rekoč znašel po službeni dolžnosti.

Pri izboru najboljšega piva so sodelovali tudi obiskovalci. Zmagovalci bodo razglašeni šele 24. maja, ekipa Svet24 pa je svojega favorita že izbrala. Potem ko smo preverili več kot 50 vzorcev, smo z zlatim odličjem soglasno okronali norega franca, zvarek pivovarne Vizir iz Črnomlja.