Slovenija

Bo v primeru Tovšakove potreben strokovni nadzor?

STA / S.R.
21. 5. 2013, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vrhovno državno tožilstvo bo v okviru svojih zakonskih pristojnosti ocenilo, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v primeru Hilde Tovšak, so sporočili s tožilstva.

Mediaspeed
Je Tovšakova pobegnila v Kenijo?

Tovšakova je namreč po izpustitvi iz pripora očitno pobegnila, mediji ugibajo, da morda v Kenijo. Kot so za STA pojasnili na tožilstvu, na vrhovnem tožilstvu ne komentirajo tožilskih odločitev v posameznih zadevah. "Državni tožilec je pri presoji zadev, ki so mu dodeljene v delo, samostojen ter vezan zgolj na ustavo in zakon," so navedli.

Minister za pravosodje Senko Pličanič je namreč napovedal, da bo glede Tovšakove zahteval poročilo Specializiranega državnega tožilstva. Prepričan je, da se v sodobnem pravosodnem sistemu takšna napaka ne bi smela zgoditi.

Mariborsko okrožno sodišče je namreč v petek odpravilo pripor zoper Tovšakovo in soobtoženega Aleša Pangerca, a je dan kasneje za oba osumljenca znova odredilo pripor. Pangerc je že v priporu, medtem ko nekdanjo direktorico Vegrada še vedno iščejo, od ponedeljka z mednarodno tiralico tudi izven Slovenije. Njen zagovornik Boris Kanduti je danes za STA povedal, da s svojo stranko še ni uspel priti v stik, nazadnje sta govorila v soboto in nedeljo.

Po navedbah mariborskega sodišča so zoper Tovšakovo in Pangerca v petek pripor odpravili po uradni dolžnosti, ker je Specializirano državno tožilstvo pred časom spremenilo zahtevo za preiskavo. Zoper Tovšakovo je bil pripor namreč odrejen zaradi očitkov treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril v znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za to kaznivo dejanje je po prvem odstavku 242. člena kazenskega zakonika zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Tekom postopka je tožilstvo prekvalificiralo zahtevo za preiskavo, tako da je Tovšakovi očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po drugem odstavku 242. člena kazenskega zakonika. Za takšna kazniva dejanja pa je predpisana zaporna kazen do treh let.

Če bi bila nova zahteva za pripor vložena prej ali če bi Tovšakova že prestajala kazen, ki ji je bila v drugih postopkih na sodišču že naložena, na prostost sploh ne bi prišla, so v teh dneh poudarjali mediji.

Pličaniča je novica, "da se išče Hilda Tovšak", presenetila. Ocenil je, da je "očitno šlo nekaj narobe". V medijih je pojasnil, da kot minister za pravosodje nima neposrednih pristojnosti, na podlagi katerih bi lahko ukrepal v konkretnih zadevah, ki jih vodijo posamezni tožilci ali v katerih sodijo sodniki. "Imam del odgovornosti, največje pa ima državno tožilstvo samo, zato da deluje zakonito, učinkovito in brez napak, kot je ta," je dejal.

Nekateri mediji so sicer poročali, da ima Tovšakova počitniško hišo na Hrvaškem, v Keniji pa da živi njena sestra, zato so ugibali, da bi lahko Tovšakova zbežala tudi tja.

S Kenijo sicer Slovenija nima sporazuma o izročanju, vendar bi glede na naravo kaznivega dejanja - nedovoljenega dajanja daril pravno podlago za izvedbo postopka izročitve lahko predstavljala Konvencija Združenih narodov proti korupciji, katere pogodbenici sta tako Slovenija kot tudi Kenija in pa notranje zakonodaje obeh držav, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Dodajajo, da bi pravno podlago načeloma lahko predstavljalo tudi načelo vzajemnosti, v kolikor pravna ureditev instituta izročitve v Keniji omogoča izvedbo postopka izročitve na podlagi načela vzajemnosti, torej brez obstoja mednarodne pogodbe. Skladno z obstoječo ureditvijo instituta izročitve v Sloveniji obstoj mednarodne pogodbe namreč ni predpostavka za izvedbo izročitvenega postopka oziroma za podajo prošnje za izročitev, še navajajo.