Zanimivosti

Van Goghov muzej dal naprodaj faksimile umetnikovih skicirk

STA / J.P.
19. 5. 2013, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Van Goghov muzej v Amsterdamu je dal naprodaj omejeno število faksimilov skicirk tega pomembnega nizozemskega slikarja.

Wikipedia
Van Goghov muzej v Amsterdamu

S tem želijo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v muzeju ljubiteljem umetnosti ponuditi priložnost za bolj poglobljen vpogled v Van Goghovo življenje in izvor nekateri njegovih najbolj znanih portretov.

Od številnih so se do danes ohranile le štiri Van Goghove skicirke. Tri od njih so vključene v razstavo z naslovom Van Gogh na delu, ki so jo v muzeju odprli v začetku maja, na ogled pa bo do januarja prihodnje leto. V njih je po navedbah muzeja mogoče najti tudi nekaj umetnikovih najintimnejših stvaritev.

V muzeju poudarjajo, da gre za prvo izdajo faksimilov vseh štirih Van Goghovih skicirk.

"V njih so hitre impresije sveta, v katerem je umetnik živel, ki nam omogočajo, da mu nenehno gledamo preko rame in tako dobimo pristen vpogled v njegovo ustvarjanje," so dodali v muzeju.

Večino risb v skicirkah je Van Gogh (1853-1890) narisal s svinčnikom ali ogljem, uporabljal pa je tudi črnilo in različne krede. V njih je najti nečitljive zapiske in naglo zapisane opombe, pa tudi nekaj bolj dodelanih risb ter študij za slike, denimo za oljno sliko Sejalec iz leta 1888.

Skicirke je umetnik uporabljal tudi za to, da si je vanje zapisoval vsakdanje svari, denimo recepte, prepisoval pesmi ali si na grobo skiciral zemljevid, ki mu je pomagal, da se je potem, ko je prišel v Pariz, znašel v mestu.

V muzejski trgovini je od četrtka naprodaj 1000 izvodov faksimilov Van Goghovih skicirk. Komplet vseh štirih stane 495 evrov. Van Goghov muzej v Amsterdamu je sicer po večmesečni prenovi vrata za obiskovalce ponovno odprl 1. maja letos.