Zanimivosti

Do zdaj neznana morska pošast

J. P.
18. 5. 2013, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novoodkrita Malawania anachronus je potencialno kontroverzno odkritje – pripadala je vrsti ihtiozavrov, ki so bili delfinom podobna bitja in so lahko v dolžino zrastla do 20 metrov.

Thinkstock
Malawania anachronus

Ti hitro plavajoči plenilci so vrhunec raznolikosti dosegli v jutri. Nedavna analiza fosilov pa novo vrsto umešča v zgodnje obdobje krede – nekako 66 milijonov let po izumrtju njenih bližnjih sorodnikov.

Po besedah Valentina Fischerja, belgijskega geologa in paleontologa, je bila vrsta živi fosil svojega časa in pomeni obstoj rodu, o kakršnem strokovnjaki doslej niso niti razmišljali. Geologi so kos kamnine, ki je vsebovala del okostja ihtiozavra, odkrili v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Iraku. Potem ko so spoznali njegovo pravo naravo, je bilo odkritje poslano v analizo v Veliko Britanijo.

Robert Appleby je fosil proučeval do svoje smrti leta 2004, a brez uspeha. Fischer in njegova ekipa pa sta iz kamnine pridobila mikroskopske spore in cvetni prah, ki so jih nato datirali v obdobje zgodnje krede.

Vseeno pa je nekaj ugank še nerazrešenih. Ena takšnih je telo M. anachronusa, še posebej njegov prsni koš in sprednje plavuti, ki spominja na njegove sorodnike iz zgodnje jure. Znanstveniki namreč ne vedo, kako bi vrsti uspelo ohraniti nespremenjeno telo v tisoč letih, kar bi bil svojevrsten dosežek med morskimi plazilci, ki se sicer razvijajo hitro in skladno s spremembami v oceanskih razmerah.

Druga uganka je sam rod, ki je tako dolgo ostal skrivnost, kar je sicer mogoče pripisati zgolj občasnemu terenskemu delu v tem okolju.