Zanimivosti

Majhna slovenska vas – svetoven dogodek!

Sanela Talić
8. 5. 2013, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tekme svetovnega pokala predstavljajo tekmovanja najvišjega razreda, ki se jih udeležujejo najboljši plezalci z vsega sveta.

Športno plezalno društvo Korenjak

Društvo Korenjak je leta 2011 dobilo priložnost organizirati eno izmed tekem, ki je potekala na Logu. Takrat je nastopilo 92 tekmovalcev iz osemnajstih držav. Posebnost tukajšnjega tekmovanja v primerjavi s tujino je bilo spektakularno finalno dogajanje, ki sta mu poseben čar dodala Siddhartin bas kitarist Jani Hace in Sergej Ranđelović z bobni, za duhovite komentarje pa je poskrbel Boštjan Gorenc – Pižama.

Nizajo rekorde

Tekmovanje v letu 2012 je bilo v znamenju številnih rekordov. V vsej zgodovini tekmovanj za svetovni pokal se dotlej namreč še ni zgodilo, da bi se na posamezno tekmovanje prijavilo toliko tekmovalcev. Seznam prijavljenih se je namreč ustavil pri številki 125. Med drugim je Log – Dragomer privabil po ocenah strokovnjakov najboljšega postavljavca smeri, Francoza Jackyja Godoffa, ki je s pomočjo domače ekipe poskrbel za res spektakularne smeri. Najslajšo piko na i celotnemu dogajanju pa je, kot je znano, postavila Slovenka Mina Markovič, lanska svetovna prvakinja tako v težavnostnem plezanju kot v kombinaciji, ki je na Logu suvereno opravila z vsemi tekmicami, si priplezala zlato medaljo ter tako poskrbela za pravo evforijo množice navijačev.

To je velika čast

Organizatorji v društvu Korenjak s predsednikom Lorinom Möscho na čelu menijo, da je velika čast dobiti priložnost za organizacijo tako velikega športnega tekmovanja. Zaradi izredno dobro organiziranih preteklih tekem na Logu je društvo kot organizator pridobilo zaupanje Mednarodne zveze za športno plezanje, ki se ga društvo zaveda, ga spoštuje in ceni. Organizatorji tako menijo, da lahko raven tekmovanja letos povzdignejo še više, ga vsebinsko nadgradijo in naredijo programsko zanimivejšega. Tako so se med drugim odločili, da programski del razširijo z glasbenim koncertom skupine Siddharta, v okviru tekmovalnega dela pa se obeta vsebinska nadgradnja v smislu prirejanja atraktivnih športnih vložkov vseh vrst.

Tekmovanje na Logu je v očeh svetovne javnosti – tekmovalcev, mednarodnih delegatov, trenerjev in sodnikov – eno najbolje organiziranih tekmovanj za svetovni pokal. In zato ni presenečenje, da bodo letos gostili kar 136 tekmovalcev iz devetindvajsetih držav.

Plezanje – ena najvarnejših športnih zvrsti

Plezanje je šport, pri katerem je velik poudarek na gibanju. Vsakdo, ki se odloči za plezanje, lahko sčasoma pridobi občutek za izbiro gibov in koordinacijo teh, pa tudi na gibljivosti, telesni moči, vzdržljivosti in vztrajnosti. Vsekakor je plezanje primerno za otroke, saj je navsezadnje plezanje in vzpenjanje navkreber ena najosnovnejših oblik gibanja, ki ga otrok osvaja, še preden shodi. Poleg tega plezanje dobro vpliva na duševni in čustveni razvoj otroka, povečuje koncentracijo in krepi občutek zaupanja v ljudi, pojavi pa se lahko tudi občutek uspeha, ki posledično povečuje otrokovo samozavest.

Dolgo časa je veljalo mnenje, da je plezanje nevaren šport, vendar danes vemo, da je to ena najvarnejših športnih zvrsti. Poškodbe so seveda sestavni del športa in tudi pri športnem plezanju lahko pride do njih.

Kaj pa poškodbe? Pri športnem plezanju govorimo o dveh vrstah poškodb: akutnih (npr. zlomi kosti) in kroničnih, ki so posledica ponavljajočih se manjših poškodb. Slednje nastanejo predvsem zaradi utrujenosti, pretreniranosti, nepazljivosti ipd. Najboljši način preprečevanja tovrstnih poškodb je zatorej preventiva, ki temelji na sodelovanju športnika, trenerja in zdravnika.