Slovenija

Zaradi toče pričakovati za 40 odstotkov manjši pridelek hmelja

STA / A.M.
8. 5. 2013, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nedavna toča je povzročila precej škode na kmetijskih rastlinah. V Savinjski dolini je po oceni kmetijsko gozdarske zbornice prizadetih 1500 hektarov kmetijskih površin.

Reuters

Pri sadnem drevju, jagodičevju in vrtninah je stopnja poškodovanosti tudi do 100-odstotna, prav tako pri hmelju, katerega pridelek bo letos za 40 odstotkov manjši.

V soboto popoldne in zvečer je na predvsem na območju Savinjske doline in Koroške padala toča tudi v velikosti jajca. Največ škode je povzročila na kmetijskih površinah v občinah Vransko, Tabor, Braslovče, Polzela, Prebold, Žalec in Mozirje.

"Toča je rastline prizadela v zelo zgodnji fazi rasti, ko so še dokaj mehke, zato je škoda še bistveno večja," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Kot je pojasnil, vsak zadetek toče odbije vrh rastline. Tako je denimo na območju Žalca odbila tudi 100 odstotkov vrhov hmelja, katerega površine so najbolj prizadete, in sicer v obsegu 950 hektarov. Pridelovalci hmelja se že itak soočajo s težavami zaradi padca prodaje, zdaj pa lahko pričakujejo za 40 odstotkov nižji pridelek, je povedal Zupančič.

Do 100-odstotno stopnjo poškodovanosti so v Žalcu ugotovili tudi v sadovnjakih, pri jagodičevju in vrtninah, medtem ko se v Mozirju in Velenju prizadetost kmetijskih rastlin zardi toče giblje okoli 30 odstotkov.

Zaenkrat je sicer še težko napovedati, ali si bo prizadeta rastlina opomogla oz. je povsem uničena. "Treba je počakati, kako se bo rastlina odzvala," je dejal Zupančič, ki meni, da je zdaj še čas, da se nadoknadi izgubo pridelka z novimi sadikami. Zato je kmetijsko svetovalna služba pripravila navodila za pridelovalce, kako ukrepati. Od zavarovalnic pa po njegovih besedah ni mogoče pričakovati nadomestil, saj te površine večinoma niso zavarovane.