Svet

Papež stražarju pripravil kruh z marmelado

S.R.
8. 5. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največja veličina novega papeža je zagotovo v malih stvareh. Svojo skromnost je dokazal že takoj po izvolitvi, ko je zavrnil limuzino, sedaj pa je razveselil še pripadnika švicarske garde.

Reuters

Papež Frančišek vseskozi dokazuje, da je precej bolj 'ljudski' od svojih predhodnikov. Po izvolitvi se je namesto limuzine odpeljal v kombiju s preostalimi kardinali, prostori predhodnikov so se mu zdeli preveliki in preveč razkošni, zato je zaprosil za manjše, za nameček pa si tudi kuha sam.

Nedavno pa je bil njegove dobrosrčnosti deležen tudi stražar švicarske garde – elitne enote, ki že stoletja varuje papeže. Med drugim en stražar vsako noč do zore stoji pred papeževim stanovanjem Casa Santa Marta. Pred dnevi pa se je papež Frančišek zbudil pred zoro, stopil iz svojih prostorov in pred vrati seveda našel zvestega stražarja švicarske garde. Papež je presenečen ugotovil, da je stražar celo noč stal pred vrati, kar je sicer njegova dolžnost. A papežu se je smilil, zato mu je naprej prinesel stol, na katerega se je stražar usedel z veliko mero zadržanosti. Pravila jim to namreč prepovedujejo, a papežev ukaz je pač papežev ukaz. Papež se je nato vrnil v stanovanje in čez nekaj minut stražarju prinesel kruh z marmelado. Frančišek je pač pravilno sklepal, da mora biti stražar po toliko urah stanja pač hudo lačen.