Zanimivosti

Zasavska salamijada uspela nad pričakovanji

Boštjan Grošelj
15. 4. 2013, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Gostišču pri Vidrgarju v Vidrgi se je odvila sklepna prireditev 15. Zasavske salamijade. Letos jo je prvič organiziralo Turistično društvo Mlinše, kar se je že takoj odrazilo na številu vzorcev.

Klemen Logaj
Absolutni zmagovalec je postal Janez Hribar.

Klemen Logaj

Zmagal je Janez Hribar iz Kandrš s salamo iz slanine (špehovko), v najbolje zastopani kategoriji klasičnih kmečkih salam je najboljši vzorec med 33 priskrbel Toni Zupanc iz Kostrevnice, medtem ko je od sedmih divjačinskih salam deset ocenjevalcev najbolj prepričala tista, ki jo je izdelal Rudi Izlakar iz Dobrljevega. Skupno je bilo podeljenih sedem zlatih, petnajst srebrnih in štirinajst bronastih plaket, vsi sodelujoči pa so dobili praktične nagrade.

Poleg okušanja slastnih salam in izmenjave salamarskih izkušenj, ki še posebej koristijo v zimskih sezonah, kot je bila pretekla, ki zaradi odjuge v drugi polovici decembra ni bila najbolj naklonjena obvladovalcem tovrstne domače umetnosti, so lahko navzoči uživali še v drugih dobrotah podeželja. Tako sta se predstavili kmetija Kos iz Zabreznika in kmetija Ule iz Podlipovice, svoje izdelke je predstavilo Sirarstvo Sešlar iz Podlipovice. Vsi omenjeni se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem. Udeleženci prireditve so preizkusili tudi žlahtno kapljico Vinarstva Kerin iz Krškega. 

Kot zanimivost velja omeniti, da je občinstvo sodelovalo pri degustaciji in oceni vzorcev kranjskih klobas, ki jih v okviru praktičnega dela pri pripravi magistrske naloge preučuje študentka Biotehniške fakultete Maja Murn iz Ljubljane. Organizatorji obljubljajo, da bodo na 16. Zasavski salamijadi, ki bo v začetku aprila prihodnje leto, presegli magično število 50 vzorcev. Želijo si namreč promovirati pristno hrano in pijačo iz domačih logov.

Klemen Logaj

 

Gurmanski svet vsak dan v dnevnem časopisu SVET24.