Zanimivosti

Kazen za pastirja

10. 4. 2013, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Birokratskih idiotizmov ne najdemo samo pri nas, najnovejši prihaja iz Srbije.

68-letni Zoran Miladinović iz vasi Sagonjevo na Kopaoniku je dobil kazen 3000 dinarjev (27 evrov), ker na paši, ko je čuval ovce, pri sebi ni imel osebne izkaznice. Zoran je za medije povedal, da je kot vsak dan odpeljal ovce na pašo, mimo pa sta se pripeljala dva policaja, ki sta šla v njegovo vas. Po krajšem pogovoru ga je eden od njiju vprašal, če ima osebno izkaznico. Zoran se je začudil in povedal, da je on pastir in da za čredo gre tudi v vodo in izkaznice ne nosi, da se ne bi v vodi uničila. 

Policista  nista sprejela njegove razlage, eden od njiju je šel celo v avto po svojo izkaznico, da bi Zoranu dokazal, da mora imeti osebno tudi na planini. 

"Da je vrag odnesel šalo, sem ugotovil, ko je policaj rekel, da mi bo ob kazni za osebno napisal še prijavo, ker moji psi nimajo nagobčnika in ker pasem na državni zemlji. Povedal sem mu, da psi ščitijo mene in čredo pred volkovi in da se z nagobčniki skupaj z volkovi lahko le fotografiram."

Zoran je na dogodek pozabil, dokler ni prišel poziv od sodnika za prekrške, kjer mu je sodnik odmeril "zasluženo" kazen.

Okrajno sodišče za prekrške je potrdilo dogodek, prijave za nagobčnike pa niso sprejeli, ker je za tovrstne prekrške pristojna le komunalna inšpekcija in ne policija, paša v državnem gozdu pa je brezplačna.