Zanimivosti

Janez Janša zapušča SDS?

M.S.
9. 4. 2013, 16.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji premier Janez Janša se je po padcu vlade umaknil iz medijev. Se umika tudi iz svoje stranke?

Reuters
Kaj bo v prihodnosti počel Janez Janša?

Glede svoje prihodnosti je izredno skrivnosten, iz dobro obveščenih virov pa smo izvedeli, da sta možna dva scenarija Janševe politične prihodnosti. 

Po prvem scenariju naj bi Janez Janša popolnoma prevetril svojo stranko. Glede na to, da je pred dnevi SDS zapustil nekdanji superminister Žiga Turk bo Janša zagotovo potreboval nove ljudi za v prve bojne vrste, ki jih ima menda namen zapustiti še nekaj vidnejših članov SDS. Stranka tako potrebuje močne okrepitve.  Krožijo celo neverjetne govorice, da Janša ob pomoči ameriških republikancev izobražuje mlade kadre za članstvo v stranki SDS. 

Po drugem scenariju, pa naj bi Janša stranko SDS celo zapustil. V tem primeru bi menda novi predsednik stranke postal Janez Šušteršič. Slednji ob izstopu Državljanske liste iz koalicije in ob odstopu s funkcije finančnega ministra v takratni Janševi vladi ni skrival nezadovoljstva. Tako kot Senko Pličanič je Janši tudi Šušteršič ob odstopu napisal skorajda ganljivo pismo. Da se ne strinja s potezami svoje stranke in z novo koalicijo Alenke Bratušek je Šušteršič pokazal tudi nedavno, z odstopom z mesta podpredsednika stranke. Največji udarec pa bi jim zagotovo zadal prav s prestopom v SDS. Kakšen vihar bi nastal v Državljanski listi, ki je že tako ali tako menda precej razklana, če bi Šušteršič stopil tudi v Janševe čevlje, pa je skoraj nepredstavljivo.  Govoricam, da se v stranki SDS zagotovo dogajajo večji pretresi pritrjuje tudi pogled na Janševe poslance. Po naših informacijah se po parlamentarnih hodnikih sprehajajo precej poklapani, celo vedno dobrovoljni Vinko Gorenak naj bi bil bolj »depresivnega vzdušja«. Sliši se tudi, kot rečeno, da nekaj poslancev pospešeno išče izhod iz stranke.  Če Janša res zapušča SDS, jo zapušča vsaj z izboljšano finančno situacijo. Bilančni rezultat stranke se je namreč močno popravil zaradi lanskega presežka, saj je SDS zbrala 470.858 evrov več, kot je porabila. Skupno je imela lani dva milijona evrov prihodkov. Okrog 800 tisoč evrov je dobila iz državnega proračuna, 695.000 iz občinskih, slabih 257 tisoč evrov pa je zbrala s članarinami pa je zbrala slabih 257.000 evrov. V vsakem primeru sicer Janša od svoje stranke ne bo več prejemal plačila za vodenje, saj so že ob njegovem sestopu s premierskega mesta v SDS zapisali, da bo funkcijo predsednika stranke opravljal neprofesionalno. Napovedali so tudi, da namerava do konca leta izdati dve svoji knjigi in da je sprejel ponudbe nekaterih evropskih in ameriških inštitutov za več serij predavanj. Enega od teh bo imel 27. maja, ko bo predaval na mednarodnem simpoziju o kulturni diplomaciji in človekovih pravicah v Berlinu, ki ga organizira Inštitut za kulturno diplomacijo

Janševa politična prihodnost torej buri duhove tudi v njegovi lastni stranki, očitno namreč niti njegovi najtesnejši sodelavci ne vedo natanko, kaj se dogaja. Čeprav si slovenske politike brez Janeza Janše skoraj ni mogoče predstavljati, pa je morda imela njegova žena Urška Bačovnik Janša pred časom prav, ko je v ekskluzivnem intervjuju za revijo Jana na vprašanje, ali bi njen mož v prihodnosti lahko živel brez politike odgovorila, da z lahkoto.