Zanimivosti

Janković je prišel le pogledat nove poslance

STA
9. 4. 2013, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank se bodo popoldne sestali na delovnem posvetu, na katerem bodo razpravljali o zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

Reuters

Ta točka se je tako znašla na dnevnem redu današnjih sej večine poslanskih skupin. Na seji poslanske skupine PS se je mudil tudi nekdanji predsednik stranke Zoran Janković.

Poslanci bodo o zapisu fiskalnega pravila v ustavo odločali na izredni seji DZ, ki bo v četrtek. Izredno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS.

Janković je sicer po odhodu iz poslanske skupine pojasnil, da je prišel na povabilo vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja se spoznati z novimi poslankami in poslanci ter reči nekaj besed o sodelovanju z njimi. Kot pravi, je zadovoljen "s tem, kar je". Zatrdil je, da se niso pogovarjali o fiskalnem pravilu, njegovo stališče pa da je že jasno.

Po njegovem mnenju namreč lahko poslanci z županom sodelujejo zelo dobro. Izpostavil je svoje izkušnje na lokalnem nivoju, poslanci pa da so tisti, ki prinašajo informacije iz terena. Kot pravi, lahko skupaj storijo tisto, kar je potrebno za spremembo zakonodaje.

Janković se je dotaknil tudi obiska predsednice vlade Alenke Bratušek v Bruslju. Prepričan je, da so vsi podatki naše države mnogo boljši kot podatki držav, ki so bile do nazadnje izpostavljene. "Panike, ki se dogaja tudi Evropi, ne razumem drugače, kot da nekdo sporoča slabe novice," je dejal. Po njegovem mnenju mora t.i. trojka, ki se bo danes sestala z Bratuškovo, tudi sedanji slovenski vladi dati priložnost in potreben čas, da se pokaže, ali so njeni predlagani ukrepi pravilni. Prepričan pa je, da bo ta vlada uspešna.

Če pa bo danes prišlo iz Bruslja kakšno sporočilo, bo to po njegovem mnenju sporočilo vladi Janeza Janše, ob čemer je spomnil, da je vlada Bratuškove na položaju šele tri tedne. Nedvomno pa je po njegovih sporočilo to, da se sedaj dela tako na prihodkovni strani kot na racionalizaciji stroškov. Kot je zatrdil Janković, bodo povečali prihodke, ustvarili nova delovna mesta.

Ponovil je svoje nasprotovanje temu, da so se puščala podjetja v stečaje. A meni, da se bo zadeva obrnila v pravo smer, vse pa da se bo videlo že na primeru Cimosa, ki je "lakmusov papir". Torej se bo izkazalo, ali "smo kot država v stanju prevzeti odgovornost" za taka podjetja.

Poslanski skupini PS se je sicer danes predstavil tudi kandidat za predsednika računskega sodišča Tomaž Vesel.