Zanimivosti

Namesto obglavljanj strelski vod

S.R.
11. 3. 2013, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

No, to pa je problem, ki ga v 21. stoletju ne bi pričakovali. V Savdski Arabiji namreč tako primanjkuje tradicionalnih krvnikov, da razmišljajo o uporabi strelskih vodov.

Arbroath
Javna obglavljanja so v Savdski Arabiji dokaj pogosta.

Po več stoletjih javnih obglavljanj oblasti v Savdski Arabiji premišljujejo o zamenjavi metode usmrčevanja. Najbližje so jim zaenkrat strelski vodi. A razlog ni v tem, da je streljanje precej bolj humano kot obglavljenje z mečem, kakor to počno sedaj. Problem je v tem, da jim v zadnjem času primanjkuje tradicionalnih krvnikov, ki znajo vihteti meč. Posebni komite, ki so ga ustvarili za iskanje alternativnih metod usmrčevanja zato predlaga, da namesto krvnikov z meči uporabijo strelski vod.

Po besedah članov komiteja je uradnih krvnikov z meči sedaj tako malo in so tako zaposleni s potovanji po različnih mestih, da mnogokrat zamudijo na usmrtitve, pa seveda povzroči zmedo in težave.

Savdska Arabija je sicer edina država na svetu, kjer še izvajajo javna obglavljanja z mečem. Samo v letu 2013 so obglavili že 15 ljudi, v vsakem izmed zadnjih dveh let pa več kot 75. Oblasti v tej državi namreč vztrajajo, da je Koran edina državna ustava, poleg omenjene svet knjige pa nimajo prav nobene kazenske zakonodaje. Državna sodišča pa Koranove nauke interpretirajo precej dobesedno, zato prihaja do hudih kazni, kot so na primer sekanje rok tatovom ter (sicer redko) kamenjanje. Čeprav se islamski izobraženci v državi ne strinjajo, pa kraljestvo Savdske Arabije obglavljenje šteje kot primerno islamsko metodo usmrtitve. Tovrstno kazen sicer sodišča dosodijo samo v najhujših primerih – umorih, posilstvih, oboroženih ropih, preprodaji drog in drugih hujši zločinih.

Poleg obglavljanj z mečem pa so v Savdski Arabiji kar nekaj ljudi že usmrtili s strelskim vodom. Komite, ki mora najti novo glavno metodo usmrtitve pa je ugotovil, da ''streljanje zločincev ni v nasprotju z vero''.