Zanimivosti

Pust širokih ust tudi na naši obali

STA / A.M.
17. 1. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pust bo na Obali razveseljeval s tradicionalnim istrskim karnevalom med 8. in 13. februarjem. V Kopru bo dogajanje doseglo vrhunec s peto istrsko pustno, po enoletnem premoru se tradicionalna povorka z izborom najboljših mask vrača tudi v Portorož.

Istrski karneval se bo letos odvil petič zapored, pri njegovi organizaciji pa sodelujejo vse tri obalne občine. Podrobnosti prireditve so predstavili na današnji novinarski konferenci v Kopru.

Uvod v karneval bo glasbena prireditev In canto e in maschera na predvečer pustne sobote ob 17.30 v piranskem Gledališču Tartini.

Pustno soboto bodo zaznamovala števila rajanja, plesi in parade za otroke in odrasle. V Kopru se bo ob 11. uri odvila že peta istrska pustna povorka. Pustne skupine in vozovi se bodo s potniškega terminala podali do stadiona na Bonifiki, kjer bo sledila razglasitev zmagovalcev in rajanje, je pojasnila vodja prireditve Jana Otočan. Otroci bodo pred povorko lahko rajali s plesnimi šolami, v ustvarjalnici pred kavarno Oro caffe pa si bodo lahko poslikali obraze.

Otroci bodo na pustno soboto na svoj račun prišli tudi v Izoli in Portorožu. V avli portoroškega Avditorija bo tako ob 10.30 otroško pustno rajanje. Na pustni "žurki" se bodo zabavali s pevko Claudio in škrati, se sladkali s krofi, iskali skrite zaklade, plesali in peli.

V Izoli bo otrokom namenjeno kar celotno pustno dogajanje. Na Manziolijevem trgu bo 9. februarja ob 14. uri otroška pustna povorka. Maske bodo od tam krenile proti Lonki, kjer bo sledil otroški pustni prevzem oblasti in rajanje, je povedal direktor izolskega centra za kulturo, šport in prireditve Andrej Bertok.

Sobotno pustno dogajanje se bo sklenilo s tradicionalnim velikim pustnim plesom, ki ga v piranskem Gledališču Tartini že 11. leto zapored organizira tamkajšnja Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini. Plesalo se bo tudi v Šmarjah in Hrastovljah, kje bo v ogrevanem šotoru že deseto tradicionalno pustovanje.

V nedeljo se bo osrednje dogajanje preselilo v Portorož. Na parkirišču pred portoroško marino bo 10. februarja ob 14. uri tretja portoroška pustna povorka. Pustne skupine in vozovi bodo pot nadaljevali do Trga prekomorskih brigad, kjer bodo razglasili zmagovalce. K sodelovanju v komisiji za izbor najboljših mask so sicer povabili likovnike, kustose in druga znana imena, je pojasnila vodja službe za odnose z javnostmi Avditorija Portorož Barbara Jakomin.

V torek dopoldne bo v koprski Taverni pustna povorka za otroke iz vrtcev. Pustno dogajanje se bo v sredo, 13. februarja, sklenilo s pokopi oziroma sežigi pusta. Med odmevnejšimi bo nedvomno simbolični sežig pusta na Belem Križu nad Portorožem, ki ga že 41. leto zapored organizirajo tamkajšnji prebivalci.

Izmed bogatega pustnega dogajanja na Obali velja izpostaviti še bolšji sejem rabljenih pustnih kostumov, ki ga 26. januarja v Izoli organizira tamkajšnje društvo prijateljev mladine. Sejem bo v Ljubljanski ulici v Izoli med 10. in 16. uro.