Promet

Sneg povzroča prometne težave v Avstriji in na Slovaškem

STA / A.M.
17. 1. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obilno sneženje je ponoči zajelo tudi našo severno sosedo in Slovaško. Sneg je povzročil prometni kaos na jugu in vzhodu Avstrije.

Na Dunaju so v času jutranje prometne konice nastali večkilometrski zastoji, mestne oblasti v Bratislavi pa so voznike pozvale, naj jeklene konjičke danes raje pustijo doma.  

V obeh državah je prav tako snežilo čez dan, sneg pa je težave povzročal tudi v letalskem prometu. Z dunajskega letališča so sporočili, da bo po vsej verjetnosti prišlo do zamud v letih in mogoče do odpovedi kakšnega leta. Sneži namreč tudi drugod po Evropi, tako da je bilo med drugim prizadeto münchensko letališče.

Obilica snega je zapadla na avstrijskem Štajerskem, kjer je snežna odeja ponekod debela tudi do 30 centimetrov in je povzročala težave v cestnem prometu. Na območju Gradca je že v sredo popoldne zaradi spolzkega cestišča v steber trčil avtomobil, voznica pa je bila pri tem huje poškodovana. Na Tirolskem se medtem povečala nevarnost snežnih plazov na višje ležečih predelih.

Koroški Beljak pokriva 40-centimetrska snežna odeja. Na Gradiščanskem so zaradi snega morali večkrat posredovati gasilci. V mestih Güssing in Sankt Michael je namreč s cestišča zdrselo več avtobusov, pa tudi tovornjak, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Gornji Avstriji so prav tako vladale zimske prometne razmere. Na številnih cestah je za tovornjake začela veljati obvezna uporaba verig. Za zasneženo avtocesto A7 pa je policija voznikom svetovala, naj jo uporabijo le, če je zares potrebno.

Tudi slovaško prestolnico so danes pestile prometne nevšečnosti. Mestne oblasti so voznike avtomobilov pozvale, naj raje uporabijo javni prevoz. Vendar so tudi avtobusi imeli dopoldne po več kot eno uro zamude.

Čeprav so v Bratislavi delovali vsi razpoložljivi snežni plugi, jim ni uspelo rešiti prometnega kaosa. Na cestah proti mestu je zjutraj prišlo do večkilometrskih zastojev, več letov na bratislavskem letališču pa je imelo zamude.

Spolzke ceste so nevšečnosti povzročale po celotni državi, vendar so prevozne vse avtoceste, nemoteno pa poteka tudi železniški promet.