Zanimivosti

Predsednik brez ljubice – slab predsednik?

Tina Horvat / Obrazi
13. 11. 2012, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Te dni se v Franciji privoščljivo nasmihajo zanimivemu ljubezenskemu trikotniku. Predsedniku Francoisu Hollandu namreč že od izvolitve ne uspe krotiti svojih dveh najpomembnejših žensk ...

##IMAGE-16600##... sedanje partnerice Valerie Trierweiler in nekdanje žene ter matere njegovih štirih otrok Segolene Royal. Prva dama Francije, ljubkovalno jo kličejo tudi rotvajler, menda sploh ne govori z njegovimi štirimi otroki in tudi javno kaže nenaklonjenost Hollandovi nekdanji ženi, sicer poraženi predsedniški kandidatki leta 2007, ko je zmagal Sarkozy. Gre za nekoliko neznačilen francoski ljubezenski trikotnik; veliko bolj francosko se je vedla Trierweilerjeva pred nekaj leti, ko se je obdala s kar tremi moškimi. Preden je postala partnerica sedanjega predsednika, je bila njegova ljubica in sočasno tudi ljubica Sarkozyjevega ministra Patricka Devedjiana – ki je bil Hollandov politični tekmec. Hollandova takratna žena Segolene Royal pa je bila, kot vemo, Sarkozyjeva konkurentka v predsedniški tekmi. Pri tem ne smemo pozabiti, da je bila Hollandova ljubica poročena z Denisom Trierweilerjem. A menda je sedanji francoski predsednik zanjo zgolj izhod v sili, saj je bila Trierweilerjeva pravzaprav zaljubljena v Devedjiana in je ostala s Hollandom (po ločitvi od moža Trierweilerja) zgolj zato, ker se Devedjian ni hotel ločiti od žene. 

##IMAGE-16748##Si lahko predstavljate, da bi se pri enem od naših srečno poročenih predsednikov pojavila nezakonska hči iz zveze z ljubico, mi pa bi skupaj s prvo damo zamahnili z roko, ker se nam to sploh ne bi zdelo nič posebnega? Ali da bi se v naši zgodovini ponašali s (poročenim!) predsednikom, ki je umrl med seksom z ljubico? Ali z množico zelo spoštovanih (poročenih) predsednikov, ki prešuštev sploh ne bi utajevali, saj bi bila znamenje moškosti in moči? Ne, to je mogoče samo v Franciji, kjer so pravzaprav izumili besedno zvezo ménage atrois (gospodinjstvo v troje) in kjer je varanje nekaj normalnega, v najvišji politiki celo še bolj kot med ljudstvom. Več ljubic – boljši vladar

Zapleteno? Za Francoze niti ne. To, kar se pred očmi javnosti dogaja zdaj, pravzaprav ni nič izjemnega. Vajeni so še vsega hujšega in usodnejšega, saj je tradicija ljubimkanja pri njih zapisana v narodno zavest.

Kralja Henrik IV. in sončni Ludvik XIV. sta svojo neomejeno oblast udejanjala tudi z neomejenim številom ljubezenskih afer in s tem izkazovala svojo moškost. Henrik IV. je imel menda kar 75 ljubic – v Franciji jim rečejo metrese – in prav zaradi tega je bil neizmerno priljubljen. Še danes velja za "dobrega kralja Henrika". Najbolj znana in predvsem vplivna francoska metresa je bila markiza de Pompadour, glavna priležnica Ludvika XV. Imel jih je seveda veliko več, toda Pompadourjeva je bila po vplivu in mogočnosti najpomembnejša, veliko bolj od njegove žene in vseh preostalih.

Legendarna smrt med oralnim seksom

##IMAGE-16747##Eden najbolj razvpitih francoskih predsednikov,ki se ga vsi spominjajo zgolj po njegovi smrti in ne po predsednikovanju, je Felix Faure. Februarja 1899 je v modrem salonu Elizejske palače (to je še zdaj predsedniška palača) kot že mnogokrat prej sprejel svojo ljubico Marguerite Steinheil. Po nekaj minutah so zaslišali glasen krik, za katerega se še danes ne ve, ali je bil krik smrti ali užitka. Toda ko so odprli vrata, so našli predsednika v zadnjih vzdihljajih, njegova ljubica pa je poskušala prikriti svojo in njegovo nagoto. Sladka smrt med oralnim seksom je še dolga leta odmevala po Franciji.

Svingerski Pompidou

Pred dobrimi štiridesetimi leti je v Franciji izbruhnila afera Marković. Gre za umor Srba Stevana Markovića, nekdanjega varnostnika takrat najbolj razvpitega igralca Alaina Delona in njegove žene Nathalie. Smrt nikoli ni bila razjasnjena, so pa takrat začele krožiti govorice in celo fotografije predsedniškega para Georgea Pompidouja in njegove žene Claude; menda sta se udeleževala svingerskih orgij, ki sta ju prirejala zakonca Delon. ##IMAGE-16749##

Celoten članek, v katerem boste našli še kup zanimivih in vročih podrobnosti, pa si lahko preberete v aktualni številki revije Obrazi.