Zanimivosti

ZDA grozi še katastrofalen potres?

S.R.
12. 11. 2012, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V seizmološkem laboratoriju Univerze v Washingtonu se bojijo, da bi potres, ki je 28. oktobra prizadel Britansko Kolumbijo lahko vplival tudi na severovzhod ZDA.

Potres z magnitudo 7.7. je prizadel kanadsko provinco Britanska Kolumbija, ameriški seizmologi pa se bojijo tudi vpliva na severozahod Pacifika, torej zvezne države Washington, Oregon in severni del Kalifornije. Nedavni potres so označili za enega najbolj pomembnih potresov v severozahodni obali v zadnjih 60-ih letih, seizmologi pa se strinjajo, da morajo podrobno opazovati vso obalo.

Zaenkrat sicer ni videti, da bi imel potres vpliv na zvezno državo Washington, a nevarnosti s tem še ni konec. Problem je v tem, da od Aljaske pa do severne Kalifornije ob obali poteka velika tektonska prelomnica, zato so tam potresi skoraj vsakdanji pojav. Ko se s potresom sprosti pritisk na enem območju, je lahko pritisk na drugem področju zaradi tega posledično le še večji, kar ima potencialno lahko katastrofalne posledice. Potresu z magnitudo 7.7. je sicer sledilo še več kot 100 popotresnih sunkov. Eden izmed njih naj bi ime epicenter v t.i. subdukcijski coni Kaskadija, ki pa lahko ZDA ogrozi s precej močnejšim potresom. Govora je o katastrofalnem potresu z magnitudo več kot 9, ki bi pretresel zahodno obalo ZDA vse od otoka Vancouver (ob obali Britanske Kolumbije) do severne obale Kalifornije.

Takšen potres bi bil po mnenju seizmologov izjemno uničujoč, še posebno pa bi jo skupila mesta Seattle in Portland ter vsa ostala mesta ob zahodni obali. Nekateri tovrstne napovedi jemljejo smrtno resno, čeprav morda vse skupaj ni tako črno. Na ameriškem blogu, ki se ukvarja s preživetjem v času katastrof tako že namigujejo, da naj prebivalci mest na zahodni obali malce preverijo zaloge za čas krize in se nasploh pripravijo za hude čase.

Blog ''modernssurvival'' izpostavlja dejstvo, da je potresu 28. oktobra sledilo še več kot 100 popotresnih sunkov, kar nekaj pa jih je imelo epicenter v omenjeni subdukcijski zoni Kaskadija. Še posebno močan potres je regijo prizadel 8. novembra, kar po mnenju avtorja potrjuje dejstvo, da se je pritisk zares prenesel tja. Težava pa je v tem, da je Kaskadijska cona nevarna za celotno severozahodno obalo ZDA in Kanade.

Pred obalo Washingtona se Pacifiška tektonska plošča ugreza pod celinsko ploščo ZDA. Severnoameriška tektonska plošča se pomika proti jugozahodu in pod seboj potiska tektonsko ploščo, ki tvori dno Pacifika. Subdukcijska cona Kaskadija pa označuje točko, kjer se tektonski plošči stikata. Za razliko od drugih stičišč je to posebej nevarno ravno zato, ker ne potekata druga ob drugi, temveč ena tone pod drugo.

Seizmologi verjamejo, da je Kaskadija zmožna izbruha potresov z magnitudo nad 9, bi opustošili celotno severozahodno obalo ZDA. Verjetenscenarij je tudi, da bi naslednji močan potres v omenjeni subdukcijski coni prelomil tektonsko prelomnico San Adreas in jo podaljšal vse tja do celinske Kalifornije. SKupja s potresom bi bilo to za Kalifornijo naravnost uničujoče.

Se pa geologi in civilni inženirji strinjajo, da severozahod Pacifika ni dobro pripravljen na takšen uničujoč potres, ki bo lahko ustvaril tudi do 30 metrov visok cunami.