Zanimivosti

Stal je v milijonu voltov

S.R.
12. 10. 2012, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

David Blaine, iluzionist in vzdržljivostni umetnik ne preneha z norimi podvigi. V petek, 5. oktobra je začel svoj najnovejši podvig v katerem ga je pretresel milijon voltov.

V New Yorku se je Blaine tako povzpel na poseben oder in stopil v središče ''nevihte'', vse skupaj pa je izgledalo, kot da mu strele švigajo iz prstov. Vse skupaj je bila seveda velika atrakcija za Newyorčane.

Blaine, ki je do sedaj že skoraj zmrznil v veliki kocki ledu, 60 ur visel z glavo navzdol in bil sedem dni živ zakopan, se je sedaj namenil ukaniti še elektriko. V petek, 5. oktobra je Blaine tako oblekel 12-kilogramsko verižno srajco in čelado iz žic. Takšen se je nato postavil med sedem Teslinih stolpov, kjer je ostal kar 72 ur. 39-letnik je po podvigu dejal, da si je to želel storiti že leta, ter dodal, da si večjega izziva ne more spomniti. Pravzaprav je bil kar malce šokiran, da mu je vse skupaj sploh uspelo organizirati.

Verižna srajca, bolj znana kot ''Faradayeva obleka'' je bila zasnovana tako, da elektrika teče preko Davida brez, da bi se kdaj dotaknila njegove kože. Organizatorji sicer niso razkrili, kaj je David nosil pod obleko, niti kako debela je. Med podvigom Blaine 72 ur ni mogel jesti, vodo pa je pil skozi cevko, pritrjeno na čelado. Drugo cevko v obleki je imel za odvajanje urina. Kot da trije dnevi brez hrane ne bi bili dovolj, se je David pred podvigom že en teden postil. A čeprav vse skupaj izgleda zelo nevarno, je bilo za Blaina pravzaprav najtežje tri dni stati pri miru v tako težki obleki in se pri tem čim manj premikati.

Fizik John Belcher z Inštituta za tehnologijo v Massachusettsu (MIT) je glede elektrike povedal, da je šla vsa skozi prevodno obleko in ne skozi iluzionistovo telo, zato pri vsem skupaj praktično ni bilo nevarnosti (razen seveda težavnega tridnevnega stanja). John je še dodal, da bi tudi sam, pri 69-ih letih upal storiti kaj takega.

Seveda povsem brez nevarnosti ni šlo. Največja skrb Blaina in ekipe je bila, da bi se Blaine, utrujen in zmeden od stanja po pomoti dotaknil obraza in prejel šok, ki bi bil enakovreden večkratnemu strelu z električnim ''tazerjem'', ki jih uporablja policija. Prav zato so okoli njega postavili varnostnike, ki so neprestano pazili, da tega ne stori.

Dogodek so sicer v živo prenašali tudi na portalu YouTube, v več velikih mestih po vsem svetu pa so postavili ogromne zaslone, tako da so lahko oboževalci spremljali Blaina med podvigom.

Kot smo lahko pričakovali, je tudi ta nor podvig Davidu uspel. Po tem, ko je bil tri dni brez hrane, obkrožen z umetno nevihto, se je najprej zahvalil ekipi in navijačem, nato pa so ga vozičku – sam ni mogel stati – odpeljali v bolnišnico na pregled. Je pa Blaine takoj izjavil, da je bil to njegov zadnji vzdržljivostni podvig, ki se ga je lotil. Seveda pa s preostalimi iluzijami ne bo odnehal.