Zanimivosti

Medvedek Srečko je poginil

STA/K.Š.
10. 10. 2012, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medvedek Srečko, ki ga je država lani odvzela Matevžu Logarju, pristojni pa so ga prepeljali v Romunijo, je poleti tam poginil.

"Če bi država vložila pol toliko truda v izgradnjo zavetišča za take živali, kot ga je za to, da so medveda odpeljali, bi bilo lahko drugače," je povedal Logar.

Država je lani po več poskusih medveda vzela Logarju, ki je želel skrbeti za medvedka in je trdil, da se je ta sam zatekel k njim. Pristojni so ga iz Podvrha nad Škofjo Loko prepeljali v Romunijo v pokrajino Hargita, kjer so ga v zavetišču odvajali navajenosti na človeka in ga privajali na življenje v divjini.

Srečko pa je že julija poginil zaradi srečanja z odraslim medvedom v gozdu. Odrasel medved je namreč v njem videl vsiljivca in se je začel braniti, spopad pa se je končal s Srečkovo smrtjo, danes poročajo slovenski mediji, podatke pa je za STA potrdila tudi Livia Cimpoeru iz romunske podružnice mednarodne organizacije Štiri tačke.

"Takih živali je veliko in zanje bi država lahko naredila več," je prepričan Logar, ki ni želel, da medvedka odpeljejo.

Srečko se je sicer v zavetišču skupaj z drugimi medvedi naučil naravnega vedenja, kako poiskati hrano v divjini, plezati po drevesih in se pripraviti na zimo. V drugem letu medvedovega bivanja v zavetišču žival počasi začnejo spuščati v naravo, njihovo gibanje pa pomaga nadzorovati ovratnica.

Srečko je prehodil nenavadno dolgo pot in srečal omenjenega odraslega medveda.