Zanimivosti

Felix Baumgartner bo morda skočil šele leta 2013

STA
10. 10. 2012, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner tudi v četrtek ne bo opravil načrtovanega skoka s padalom z višine skoraj 37 kilometrov nad mestom Roswell v ZDA.

Za to je znova kriva slaba vremenska napoved, so po že več preložitvah spektakularnega skoka sporočili organizatorji. "Neustrašni Felix" bo moral morda s skokom počakati celo na prihodnje leto.
Kot so sporočili organizatorji, sedaj razmišljajo o novih datumih. Možen termin je tako nedelja, sicer pa naj bi bil skok teoretično možen še do sredine novembra.
A vreme je vedno bolj nestabilno, je dejal eden izmed predstavnikov organizatorjev. Če s skokom letos ne bo nič, pa bi lahko znova poskusili poleti leta 2013, poročajo tuje tiskovne agencije.
Baumgartnerjeve načrte poleg vremena otežuje tudi dejstvo, da ima na voljo le še en balon s helijem za pot v ozračje, saj tisti, ki so ga napihnili v torek, ni več uporaben. 43-letni Salzburžan je danes na svojem profilu na Facebooku zapisal, da sreča danes pač ni bila na njegovi strani.
"Prišli smo tako daleč, da sedaj ni povratka. Ali se bo zgodilo jutri ali prihodnji teden, mi je vseeno, a še letos hočem v stratosfero. Mi smo pripravljeni," je še zapisal.
"Neustrašni Felix" se je na skok, med katerim namerava, oblečen v posebno obleko pod tlakom, prebiti zvočni zid in podreti svetovni rekord, pripravljal pet let. Če bo uspešen, bo podrl 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. Kittinger je sedaj član njegove ekipe.
Baumgartner načrtuje, da bo prvih pet minut skoka prosto padal, njegovo padalo pa naj bi se odprlo na višini 1500 metrov. Če mu bo uspelo prebiti zvočni zid, bo dosegel hitrost 1227,6 kilometra na uro, kar ustreza hitrosti naboja, izstreljenega iz pištole.
Vsem preložitvam in negotovi prihodnosti navkljub se je Baumgartnerjevemu sponzorju Red Bullu akcija doslej v vsakem primeru izplačala. Načrtovani vrtoglavi skok in vse okoli njega spremljajo številne televizijske postaje, dogajanje pa je tudi glavna tema številnih tiskanih in spletnih medijev, pa tudi radijskih postaj.