Zanimivosti

Varnost GSM-omrežij primerna

STA / S.R.
12. 10. 2012, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je ugotovila, da je varnost slovenskih mobilnih omrežij GSM primerna oziroma primerljiva varnosti omrežij drugih operaterjev v Evropi.

Tako je po seji na temo varnosti in zaščiti GSM-omrežij v Sloveniji, ki je bila zaprta za javnost, pojasnil podpredsednik omenjene državnozborske komisije Srečko Meh (SD) in dodal, da so obravnavo te tematike načeloma zaključili.

Komisija želi po njegovih besedah javnosti sporočiti, da so na podlagi poročil operaterjev in zlasti Apeka ugotovili, da so mobilni operaterji podobno varni, kot so drugi operaterji v Evropi, oziroma da uporabljajo primerne zaščitne ukrepe.

Vsi operaterji so po besedah Meha naredili za zaščito vse, kar so lahko. Ranljivosti, na katere so opozorili na portalu Slo-tech, pa danes naj ne bi bile več mogoče, ker da so jih operaterji že odpravili.

Ekipa portala je junija objavila rezultate varnostne analize slovenskih GSM-omrežij, ki je v slednjih odkrila varnostne ranljivosti pri uporabi šifrirnih algoritmov. Te naj bi omogočale vdor v komunikacijo med mobilnikom in bazno postajo ter posledično prisluškovanje pogovorom ter prestrezanje SMS-sporočil.

Slo-tech je želel z analizo in objavo njenih rezultatov opozoriti na varnostne ranljivosti in prispevati k temu, da se odpravijo, posledično pa da se poveča stopnja varnosti in zasebnosti uporabnikov mobilne telefonije.

Trije slovenski mobilni operaterji - Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil - so sicer že junija v odzivu na članek o varnostnih ranljivostih, ki jih je takrat izpostavil vodilni slovenski tehnološki portal spoudarili, da zagotavljajo najvišjo stopnjo varnosti svojih omrežij druge generacije mobilne telefonije (GSM).