Forth Bridge

Žalovanje za princem in nova »operacija«

N.S.
12. 4. 2021, 20.59
Deli članek:

V 100. letu starosti se je minuli petek za vedno poslovil eden od bolj priljubljenih članov britanske kraljeve družine, soprog kraljice Elizabete II. princ Filip, vojvoda Edinburški. Njegova smrt je odmevala po vsem svetu, poklonili so se mu mnogi, zdaj pa je na vrsti operacija Forth Bridge.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II. in Filip sta postavila rekord, to je najdaljši zakon v britanski kraljevi zgodovini.

Vse Združeno kraljestvo se je zavilo v žalovanje, saj se je za vedno poslovil njihov »kralj«, soprog britanske kraljice princ Filip. Zadnje ure je preživel v kraljevi palači ob svojih bližnjih.

Novico so sporočili z Buckinghamske palače, in sicer, da je umrl v petek zjutraj, star 99 let. »Njeno veličanstvo kraljica z globoko žalostjo naznanja smrt svojega ljubljenega moža, njegovega kraljevskega visočanstva princa Filipa, vojvode Edinburškega,« so sporočili z britanskega dvora in dodali, da je umrl mirno.

Profimedia
Princ Filip je bil zelo navezan na vnuka princa Harryja.

Kaj sledi zdaj? Načrt je jasen!

Po smrti britanskega princa Filipa sledi tako imenovana operacija Forth Bridge, ki podrobneje opredeljuje postopke do pogreba soproga kraljice Elizabete II. Vse do zadnjega slovesa po vsej državi velja obdobje žalovanja, kraljica in drugi člani kraljeve družine pa v tem času ne opravljajo določenih kraljevih obveznosti. Spomnimo, za več osrednjih članov kraljeve družine so v preteklosti pripravili protokole v primeru njihove smrti, ki so pogosto poimenovani po mostovih. Protokol po smrti kraljice Elizabete II. se tako imenuje operacija Londonski most. Pri edinburškem vojvodi Filipu pa so si izbrali železniški most Forth v bližini Edinburga. Princ naj bi sicer pred smrtjo sam sodeloval pri načrtovanju svojega pogreba. Glede na protokol kraljeva družina v času žalovanja ne bo opravljala določenih obveznosti, kraljica Elizabeta pa ne bo podpisovala zakonov, s čimer bi ti stopili v veljavo. Vsa družina bo v tem obdobju oblečena v barve žalovanja, na rokah bodo imeli črne trakove. Zastave ob vladnih in kraljevih poslopjih so obešene na pol droga in tako bo ostalo do dneva po pogrebu. Britanski parlament se bo že danes, v ponedeljek, sestal na žalni seji, ceremonialno kraljevo palico pa so ovili v črno tkanino. Tudi poslanci bodo v prihodnje na levi roki nosili črni trak, moški tudi črne kravate. Princu Filipu sicer pripada državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel imeti zasebni pogreb. Tako se pričakuje manjša zasebna slovesnost z vojaškimi častmi v kapelici svetega Jurija na gradu Windsor, kjer je princ preživel večino zadnjega leta, skupaj s kraljico. Predvidoma ga bodo pokopali v vrtovih Frogmore, kjer je med drugim tudi grob kraljice Viktorije. Podrobnosti naj bi palača predstavila v prihodnjih dneh, do takrat pa se je zavila v žalovanje in molk.

Profimedia
V mladosti je veljal za najlepšega, najbolj seksi in najbolj zaželenega daleč naokoli.