Zabava

Voditeljica jutranjega programa predstavila svojo prvo avtorsko pesem

Eva Jandl
10. 3. 2021, 21.01
Posodobljeno: 11. 3. 2021, 10.01
Deli članek:

Čeprav Ano Tavčar Pirkovič poznamo kot nasmejano televizijsko voditeljico jutranjega programa, se je zdaj predstavila v vlogi pevke s svojo avtorsko pesmijo.

Matej Pirkovič
Ana je ravno dokončala pesem in video, ko so jo povabili v nedeljsko oddajo na TV Slovenija, da bi odpela svojo pesem. To se je zgodilo ravno na 8. marec. Ana še zdaj ne more skriti navdušenja nad takšno spontano predstavitvijo pesmi in sebe kot pevke.

Že dolgo vemo za vašo ljubezen do glasbe in petja, zdaj pa ste se predstavili s pesmijo Ženska. Ste jo z razlogom izdali ravno 8. marca?

Zgodilo se je čisto spontano. Tik pred tem dnem je bil narejen video, potem pa je prišlo povabilo, da bi pred dnevom žena to pesem odpela pri kolegih na televiziji v nedeljski oddaji – kako hvaležna sem jim! In tako se je zgodilo, da je pesem prišla med ljudi prav ob 8. marcu. Zdaj ko na koncu tega dne utrujena razmišljam o vsem, ugotavljam, kako lepa popotnica za pesem, ki se dotika bistva in globine ženske.

Gre za avtorsko skladbo? Je osebnoizpovedna pesem?

Napisala sem jo sama, besedilo in glasbo. Je intimna, je izpovedna. Zelo arhetipska, bi rekla. Govori o hrepenenju, nežnosti, milini, tenkočutnosti. O hrepenenju po neki močni ljubezni, po želji biti ljubljena. To je gotovo ena najbolj prvinskih želja nas vseh – da si ljubljen, ljubljena. Govori o usodi, ki ti pride čez pot in lahko postavi vse drugače, kot si si zamislil, zamislila. Govori o ženski duši – o notranjem svetu ženske, njenih zatočiščih, fantazijah, željah in skrivnostih, ki jih ženska hrani morda le zase. K njim se zateka, ko je zunanji svet zanjo obremenjujoč in potrebuje varen pristan. V prvem delu govorim iz sebe, potem pa stopim iz sebe, postavim se v vlogo opazovalke in govorim o ženski v tretji osebi. Na koncu pesmi pa je dramaturški obrat.

Osebni arhiv
Vedno je nasmejana in ženstveno urejena.

Pojete vsak dan, kje najraje? Katera pesem se vam danes podi po glavi?

Pojem, kadar se tako počutim. Pojem, kadar potrebujem zdravilo, terapijo, sprostitev, hrano za dušo. Ali pa samo sedem za klavir in igram. To mi gre verjetno bolje, v klavirju sem bolj domača, petja nisem nikoli študirala. Petje je prišlo čisto spontano. Ampak preprosto sem potrebovala to, da sem lahko v tistem trenutku izrazila nekaj, kar mi je ležalo na duši. In sem zapisala na papir. Potem sem se usedla h klavirju in je nastala melodija. Danes si pojem to svojo pesem Ženska, da vidim, ali znam besedilo na pamet. (smeh) In pa razmišljam, kako bi bilo lepo, če bi jo pele druge ženske. Pod prho, na poroki svoje ljubezni, na rojstnem dnevu, v esemesu za fanta … da bi pesem prišla do žensk. In moških.

Ali je to napoved glasbene kariere? Ostajate v jutranjem programu TV Slovenija kot voditeljica?

Oh, ne, ne, to je za dušo. To je delček mojega sporočanja, delček mojega poslanstva v življenju. Poglejte, kaj pa je to, kar delam na televiziji? Posredujem informacije ljudem; sporočam, komuniciram z njimi. In glasba je točno to: sporočanje. Naj govori pesem sama zase. Kot nadaljevanje mojega glasu.