NESPEČNOST

Pet razteznih vaj za boljši spanec

T.D.
10. 3. 2021, 21.30
Deli članek:

Naravna sredstva, kot so različni napitki in eterična olja, so zelo priljubljena pri odpravljanju nespečnosti, vendar pogosto pozabimo na najosnovnejšo metodo – raztezne vaje.

Dreamstime
Za dober spanec je dovolj nekaj razteznih vaj, da umirite svoj um in sprostite napetost, ki se je v telesu nabrala čez dan.

Le nekaj preprostih, umirjenih vaj pred spanjem lahko naredi ogromno razliko in vam omogoči boljši spanec ter posledično boljšo kakovost življenja. S temi razteznimi vajami umirite svoj um in sprostite napetost, ki se je v telesu nabrala čez dan. Pomembno je, da vaje izvajate počasi in sproščeno z osredotočanjem na dihanje. Ne obremenjujte se s številom ponovitev. Vsako vajo izvajajte, dokler čutite potrebo in dokler vam je prijetno.

Stranski razteg

Za izvedbo prve vaje sedite na blazino in prekrižajte noge. Položaj naj bo udoben. Če v njem čutite nelagodje, lahko noge iztegnete predse. Zaprite oči in se osredotočite na dihanje. Dvignite eno roko navzgor in se nagnite na nasprotno stran. Zadržite nekaj sekund in ponovite z drugo roko.

Predklon

Pri tej vaji ostanete v enakem položaju kot pri prejšnji, torej na blazini v sedu s prekrižanimi nogami. Počasi se s prsti pomikajte naprej v predklon in globoko dihajte. Zadržite nekaj sekund in se počasi vrnite v sedeči položaj.

Položaj otroka

Gre za enega najbolj pomirjujočih raztegov, ki je odličen za sprostitev napetosti v spodnjem delu hrbta. Postavite se na vse štiri, razširite kolena navzven in zadnjico položite na stopala. Roke so iztegnjene, glava naj počiva na blazini in vrat naj bo sproščen. V tem položaju ostanite nekaj sekund in globoko dihajte.

Dvig kolena na prsi

Lezite na hrbet in iztegnite obe nogi v liniji telesa. Eno nogo počasi in z občutkom pokrčite ter jo z dlanmi pritegnite na prsi, druga naj bo iztegnjena. Položaj zadržite nekaj sekund in globoko dihajte. Vajo ponovite še z drugo nogo.

Dvig obeh kolen na prsi

Lezite na hrbet in pokrčite kolena. Z dlanmi pritegnite obe nogi na prsi. Glava naj počiva na tleh in vrat naj bo sproščen, ob tem globoko dihajte. Položaj zadržite nekaj sekund.