DEKLETA Z MODNIH PIST

To so najbolje plačane manekenke na svetu

M.V.
13. 2. 2021, 09.52
Deli članek:

Kar štirinajst let je vrh lestvice najbolje plačanih manekenk na svetu zasedala Brazilka Gisele Bündchen (nekdanje dekle igralca Leonarda DiCapria), dokler je ni leta 2017 izrinila Kendall Jenner.

Profimedia

Kendall Jenner iz klana Kardashianov še vedno spada med najbolje plačane manekenke, pravzaprav je ta hip visoko nad vsemi drugimi, tudi koronakriza njenega prihodka ni prav nič zmanjšala, kvečjemu nasprotno. Z njo se je začela nova doba tako imenovanih »instadeklet«, torej tistih, ki svojo promocijo uspešno gradijo tudi prek družbenih omrežij.

Hoja po modni stezi je seveda le eden od prihodkov teh brhkih deklet s popolnimi merami. Tu so še poziranje za modne fotografije, kataloge in naslovnice, reklame, pogodbe s kozmetičnimi hišami, promoviranje izdelkov, lastne kolekcije … In kar lepe denarce jim navržejo tudi sponzorirane objave na družbenih omrežjih – samopromocija je eden od temeljev današnjega zvezdništva in marketinga.

Ste se kdaj vprašali, kako se je pravzaprav vse začelo? Oče visoke mode in »izumitelj« manekenke je Charles Frederick Worth, ki je leta 1853 svojo ženo Marie poprosil, naj pomeri in javnosti pokaže njegove nove modne kreacije. Takšne »hišne manekenke« so postale kar pogoste, ko pa so takšno predstavljanje novosti prevzele pariške modne hiše, se je rodil poklic manekenke. Ta je bil na začetku precej slabo plačan in anonimen, zanj pa še niso bile potrebne ne posebne mere ne popoln videz. Prve manekenke, ki so bile tudi dokaj dobro plačane in v modnih vodah zelo poznane, so se pojavile šele v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, v šestdesetih so zacvetele modne agencije, modna industrija je začela rasti in se organizirati, a zares so izključno od manekenstva izbrana dekleta lahko živela šele v osemdesetih. V devetdesetih pa je Linda Evangelista že izustila znameniti stavek: »Za manj kot deset tisoč dolarjev na dan sploh ne vstanem.«

KENDALL JENNER

Profimedia
Kendall Jenner

Ocenjena vrednost: 45 milijonov dolarjev Ena od (pol)sester klana Kardashian je manekensko kariero začela že pri štirinajstih letih, danes pa je 25-letnica že nekaj let najbolje plačani model na svetu. Je obraz kozmetične hiše Estee Lauder, na modnih pistah predstavlja vse najbolj prestižne modne znamke, od Chanela, Versaceja in Diorja do Vere Wang in Manga, bila je tudi med znamenitimi Victorijinimi angelčki. Krasila je naslovnice vseh možnih modnih revij in promovira številne kozmetične izdelke. Menda na uro zasluži okoli 16 tisoč evrov.

KARLIE KLOSS

Profimedia
Karlie Kloss

Ocenjena vrednost: 30 milijonov dolarjev Na sceni je že več kot desetletje, med drugim ima pogodbe s podjetji Swarovski, Adidas, Estee Lauder … Odkrili so jo pri štirinajstih, najprej je predstavljala otroško modo, nato postala eden od »angelčkov« za Victoria's Secret, kasneje pa muza Johna Galliana. Osemindvajsetletno Američanko danskih korenin zanima tehnologija, je amaterska programerka in ustanoviteljica fundacije Kode with Klossy, ki prireja tehnološke tabore za dekleta in podeljuje štipendije mladim računalničarkam. Pravkar pričakuje prvega otroka.

GIGI HADID

Profimedia
Gigi Hadid

Ocenjena vrednost: 29 milijonov dolarjev Petindvajsetletna Američanka palestinsko-nizozemskega rodu je imela že pri dveh letih pogodbo za Baby Guess, nato se je za nekaj časa posvetila šoli, se vpisala na študij kriminalne psihologije, a ga nato pustila in se povsem posvetila manekenstvu. Pozirala je za vse modne znamke in naslovnice modnih revij, preizkusila se je tudi kot voditeljica. Trenutno ima premor od modnih pist, saj je septembra lani postala mamica hčerkice (z zaročencem Zaynom Malikom).

CARA DELEVINGNE

Profimedia
Cara Delevingne

Ocenjena vrednost: 28 milijonov dolarjev Manekensko pot je zares začela pri sedemnajstih, ko je postala del Burberryjeve kampanje, pred tem pa je nekaj let delala v modni industriji. Nekaj let je neumorno delala in se pojavljala na številnih modnih revijah, na naslovnicah in v reklamah, potem pa je postala malo bolj izbirčna in zdaj sprejema le delo, ki ji je res všeč. Osemindvajsetletna Britanka se vse bolj preusmerja tudi v igralske vode, med drugim je zaigrala glavno vlogo v filmu Leto življenja slovenskega režiserja Mitje Okorna.

JOAN SMALLS

Profimedia
Joan Smalls

Ocenjena vrednost: 26 milijonov dolarjev Portoričanka je bila prvi latino obraz kozmetične hiše Estee Lauder. Dvaintridesetletnica se je že kot najstnica začela spogledovati s kariero manekenke, a je najprej diplomirala iz psihologije, šele nato se je preselila v New York in začela resno delati. Takoj so jo opazile največje modne hiše, priznani fotografi in kozmetični velikani. Oblikovala je svojo znamko jeansa, spodnjega perila in kopalk.