SOČNO!

Iskreno povedal vse: od seksa do zdravja

N.S.
6. 10. 2020, 21.03
Deli članek:

Slovenska gledališka in filmska legenda Radko Polič je po več kot desetletju končno uspel strniti svojo življenjsko zgodbo, ki se zdaj razprostira na skoraj 500 straneh biografije s preprostim naslovom Rac.

Vito Tofaj
Igralca Milena Zupančič in Radko Polič - Rac sta povezana vse življenje.

Težko pričakovana knjiga Rac prinaša s humorjem prepojeno življenjsko zgodbo slavnega igralca, ki mu jo je na papir pomagala izliti dramaturginja Petra Pogorevc, ki je po več urah druženja z igralcem začutila njegov slog pripovedovanja in ga poskušala posnemati tudi v omenjeni knjigi.

Brez zadržkov govori o sebi in stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali. Izid biografskega romana je navdušil vse, ki so dolga leta čakali, da bi slovenski igralec Radko Polič delil svoje življenjske prigode, ki jih zagotovo ni malo, predvsem pa so vse več kot sočne. A bolj kot karkoli, ga je k izidu knjige spodbudila finančna kriza, zaradi katere je privolil v sodelovanje. »Želel sem jih 'nategniti', to je bila spodbuda za knjigo. Bil sem v hudi finančni krizi, prodal sem stanovanje, aro sem zapravil. Premislil sem si, to je bilo pred mojo zadnjo smrtjo, izposojal sem si denar, ne znam si izposojati denarja. Manjkala mi je določena vsota denarja, lahko bi jo dobil, če privolim v knjigo.« 

NI BILO LAHKO DELO 

Racevo biografijo je napisala dramaturginja in kritičarka Petra Pogorevc, kar je trajalo deset let, konkretno pa eno leto. »Nad idejo sem bila vzhičena, presrečna, to sem želela narediti, ker sem Raca spremljala že kot gimnazijka. Začela sva se dobivati, a je hitro rekel, da ni pripravljen in ni prepričan, ali bi imel knjigo. Večkrat si je premislil, kar mi je bilo hudo. Lansko poletje se je znova javil, da bi rad imel knjigo. Intenzivno sva delala, večkrat na teden po več ur. Je človek, ki ga ne moreš poslušati površno, na najinih večurnih druženjih se je tako vedno kaj zgodilo, vedno sva se imela super in veliko sva se smejala,« je priznala avtorica in dodala: »Vsi, ki poznajo Raca, vedo, da pripoveduje zelo strastno, zanosno in kar drsi iz pripovedi. Zgodbe ne samo pove, ampak jih tudi uprizori. Če nastopa več ljudi, jih odigra. Zdelo se mi je zanimivo, kako ubesediti njegov specifičen način pripovedovanja. Je zelo dramski človek in blazno duhovit.« 

NAJRAJE GOVORI O SEKSU

Njegova najljubša tema za pogovor je zagotovo spolnost, saj o svojih spolnih izkušnjah govori brez zadržkov. Poleg svojih ljubic in treh soprog v knjigi opisuje tudi spolno doživetje pred kamerami in občinstvom. »Po ločitvi od Milene Zupančič sem postal seksualno razbrzdan. Utrgalo se mi je! Norel sem od ene babe do druge, skakal ko zajec z zajklje na zajkljo. Totalno se mi je odrolalo, najbrž zaradi tega, ker sem bil tako prizadet. Naj gre vse lepo nekam, sem si mislil. Vse sem naredil prav. Rad sem jo imel, zvest sem ji bil, hišo sem nama zgradil, ona pa takole – direkt v pojem!« o spolnosti v knjigi govori Rac.

SOČNA VSEBINA

Zvezda knjige je spregovoril tudi o svoji igralski karieri, ki je sprva ni imel namena ustvariti, a je s svojim talentom prepričal komisijo in nepričakovano bil sprejet na akademijo. Nekaj poglavji je namenil tudi svojemu zdravju. Spregovoril je o svojih štirih kliničnih smrtih, kot jih sam imenuje. »Pri 54 letih me je prvič infarkt, zdravniki pa so ocenili, da so se težave začele pojavljati že leta 1982. Pozneje sem doživel še več srčnih sinkop, pa tudi pljuča so se mi začela sesedati. Kar naprej letam okrog zdravnikov, zaradi česar danes ne morem živeti na hrvaškem otoku Unije, čeprav si to želim najbolj od vsega na svetu,« je priznal legendarni igralec, ki je avgusta letos praznoval 78. rojstni dan.