Zabava

Dve zgodbi z željo po »večernem klicu«

N.S.
21. 3. 2020, 21.07
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 21.12
Deli članek:

Slovensko rap in hiphop sceno že nekaj časa uspešno osvajata Neža Mihelič in Jan Zupančič, ki ju poznamo pod umetniškima imenoma Žena in Janči.

Jure Stušek
Žena in Janči predstavljata videospot za pesem Poklič.

V teh dneh predstavljata novo pesem in videospot Poklič! Mlada Ljubljančana sta nam zaupala nekaj zanimivosti o svoji glasbi, sodelovanju in spotu.

Za kakšno zvrst »rapa« gre pri vama?
Jan: Pri nama gre za bolj pripoveden in realističen rap, ki zajema teme okoli naše generacije, torej mladih. Beati so večinoma oldschool, razen nekaj izjem.
Neža: Rekla bi, da je najin rap sproščen, funky in pa dobra mešanica »stare šole« in »mladih možganov«.

Od kod pravzaprav vajini imeni Žena in Janči?
Jan: Za imenom Janči ni neke posebne zgodbe. Na začetku mi je šlo celo na jetra, če me je kdo poklical Janči, sčasoma pa sem se privadil in se sam začel predstavljati kot Janči. Ko sem začel rapati, sem dolgo razmišljal, kakšno ime naj si izberem, a sem se na koncu odločil, da bom kar Janči.
Neža: Mene žena kličejo, odkar smo na krstu fazanov igrali skeč, kjer sem bila žena mafijskega lorda. Seveda je takoj padla šala na to, da je Neža iz istih črk kakor žena, in to je postal moj nadimek. Ko sem začela z rapom, se je obdržal popolnoma naravno. Ime mi je všeč tudi zato, ker pri nas na splošno ni veliko žena v tem žanru. In seveda tudi dejstvo, da sem dober material za ženo. (smeh)

Po prvem uspešnem sodelovanju pri pesmi Mačk sta tokrat ponovno združila moči, in sicer za pesem Poklič! Kaj je sporočilo pesmi?
Jan: Pesem ima dve plati. Prva plat je Ženina, ki hrepeni po ljubezni in oddaja nek pozitiven vajb. Janči pa prikaže malce bolj dramatično plat ljubezni, saj v svojem verzu objokuje zvezo z dekletom, a na koncu uteho najde pri svoji punci.
Neža: Pesem je zabavna izpoved dveh ljudi v popolnoma nasprotnih situacijah, z enako željo: po »večernem klicu«.

Za pesem sta še pred trenutno situacijo posnela tudi videospot. O čem pripoveduje zgodba?
Neža: Spot smo snemali v kuhinji Saša Škete, pod režijo Nike Otrin in produkcijo ter objektivom Jureta Stuška. V bistvu gre za videospot, oblečen v krajši film, kjer z Jančijem nastopava kot gosta kuharske oddaje. V videospotu opazujemo komično zgodbo o tem, kako Janči poskuša priklicati dekle, o katerm govori v pesmi, a se mu ne javlja, Žena pa se na snemanju (nesrečno) zagleda v lučkarja.
Jan: Na koncu jima le uspe skuhati, vendar sledi še en preobrat. Za kaj več pa si poglejte videospot, ki je že na youtubu.

Osebni arhiv
Za sabo imata že nešteto nastopov, na katerih sta popolnoma navdušila.

Ta pesem pa je tudi napoved vajinega skupnega albuma. Lahko že kaj več povesta o tem projektu?
Jan: Skupni projekt bo zgoščenka z naslovom Generacija bežanja. Na njej bo enajst komadov in tudi trije gosti.
Neža: Album bo nekakšen portret naše generacije, vsaj tako nas midva vidiva. (smeh)

Kako bi ocenila rap sceno v Sloveniji trenutno? Pred leti je bil razcvet, potem je malo »poniknila« in so v ospredje prišli drugi žanri ... Kaj pa danes? Se rap spet vzpenja?
Jan: Rap se v zadnjih letih eksponentno vzpenja, kar se vidi tudi pri številu novih in novih artistov. Vse več je tako rap kot trap glasbe, predvsem med mladimi artisti.
Neža: Zdi se mi, da se rap uspešno otepa stereotipov in uspešno prodira v mainstream.

Kaj vama pomeni, da se lahko izražata skozi glasbo?
Jan: Da lahko svobodno povem, kar čutim, in s tem ohranjam notranji mir. Glasba iz mene potegne čustva, ki jih na takšen način ne doživljam pri nobeni drugi stvari. Hkrati pa je konstantno nabiranje novega znanja, vodilo za srečen vsakdan.    
Neža: Zame je možnost, da lahko ustvarjam in se skozi glasbo izražam, totalna svoboda.

Osebni arhiv
Mlada in uspešna raperja Neža Mihelič in Jan Zupančič