Slovenija

Policisti ob južni meji zaradi povečevanja migracij preobremenjeni

S.R./STA
21. 3. 2020, 21.26
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 21.27
Deli članek:

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner se je popoldne srečal s predstavniki Policijske uprave Novo mesto in policisti iz Črnomlja, obiskal pa je tudi policiste na meji.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Ti so ga opozorili, da so zaradi vnovičnega povečevanja migracij zelo obremenjeni in izpostavljeni možnostim okužb, je poročala TV Slovenija. 

Policisti na jugu države varujejo več kot 100 kilometrov državne meje, ki večinoma poteka po Kolpi. Pri tem imajo v zadnjih dneh spet ogromno dela, saj opažajo občutno povečano število nezakonitih prehodov državne meje. Nazadnje so prekrižali pot skupini 80 prebežnikov. 

Slovenska in hrvaška policija imata dogovor o vračanju tujcev, a se lahko zaplete, še posebej zdaj, ko zaradi koronavirusa vladajo izredne razmere. Policisti so izpostavljeni tudi nevarnosti okužb, poroča televizija. 

Notranji minister Aleš Hojs je nedavno napovedal, da bo poslanskim skupinam predstavil predlog, da bi državni zbor aktiviral 37.a člen zakona o obrambi, ki vojakom daje nekatera policijska pooblastila pri širšem varovanju meje. Pri tem je dejal, da bi vojska pomagala izključno na mejah in ne v notranjosti države. 

Državni zbor je omenjeni člen aktiviral že leta 2016 za čas treh mesecev.