Zvišanje plač

Poteza vlade Janeza Janše je neprimerna in neokusna

Ž.K.
21. 3. 2020, 20.29
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 20.37
Deli članek:

Medtem ko nova vlada razlaga, da ves čas namenja reševanju zdravstvene krize, si je vzela čas tudi za dvig plač. Burnemu odzivu je danes sledila nova napoved.

Zajem zaslonske slike
Janez Janša v svojem nagovoru ni pozabil omeniti pomena solidarnosti.

Le malo Slovencev je ostalo ravnodušnih, ko so izvedeli, da bodo ministri in sekretarji v vladi Janeza Janše dobivali višje plače. Bodimo ob tem korektni. Zvišanje bodo občutili le tisti, ki so svoje položaje ohranili nedotaknjene še iz časa vlade Marjana Šarca. Vsak predsednik vlade se po lastni presoji odloči, v kateri plačni razred bo uvrstil krog najožjih sodelavcev. Ministrom so namenjeni plačni razredi od 62 do 64, državnim sekretarjem od 59 do 61. Marjan Šarec in njegovi ministri so se postavili na spodnjo mejo, kolegi Janeza Janše na zgornjo. Za reševanje celotnega naroda je pač treba biti pošteno nagrajen, mar ne? Tako bodo ministri namesto 4817,96 bruto dobili 5211 evrov bruto in sekretarji namesto 4283 bruto 4632,64 evra bruto plače. Na žalost predsednika vlade ljudje ne ločijo najbolje med umestitvijo v plačni razred in povišanjem. Poleg tega se plača ni zvišala prav Janši, saj manvrskega prostora nima. Predsednik vlade je v najvišjem, 65. plačnem razredu (5419,54 bruto) in višje pač ne gre.

Kdo je povedal Počivalšku?

Prav minister in ministrica, ki bosta umestitev v plačni razred občutila kot povišanje, Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec, pravita, da o povišanju nista vedela nič in celo da ne vesta, na čigavem zeljniku je zrasla ta ideja. Gospodarski minister se je izgovarjal celo, da je za povišanje izvedel iz medijev. Obstaja pa velika dilema: Rosviti Pesek je na nacionalni televiziji dejal, da je to izvedel od nje, Urošu Slaku na Pop TV pa prav tako. Ne glede na to, kje je izvedel veselo novico, bi moral vedeti, da v času, ko podjetja stojijo, ko propadajo samostojni podjetniki, ko se nam obetajo socialne stiske, kot jih Slovenija ne pomni, odločitev o zvišanju plač ni najbolj na mestu. Milo rečeno.

V tujini drugače

Izjave predstavnikov vlade so norčevanje iz ljudi. Slovencem govorijo, naj pri čakanju na blažilce ekonomske stiske malce potrpijo, saj je v tem trenutku treba reševati zdravje in življenja, plače pa so si zvišali ob prvi priložnosti. Poleg tega je gospod Janša včeraj pozval k solidarnosti skoraj v istem trenutku, ko samozaposlenim, ki so čez noč ostali brez vsakega vira prihodkov, ni ponudil nikakršne odrešitve. Na to, kaj je solidarnost in kako se proti koronavirusu bori v prvih političnih vrstah, imajo po svetu precej drugačen pogled v primerjavi z našo elito. V Singapurju in Hongkongu se je politični vrh odpovedal enomesečni plači v znak solidarnosti z zdravniki in ostalimi zdravstvenimi delavci. V Albaniji se je premier Edi Rama odločil, da bo sebi, ministrom svoje vlade in poslancem prepolovil plače, dokler ne bo končan boj proti koronavirusu. Ponekod se pač zavedajo, da taka simbolna dejanja ljudem vlivajo upanje.

Ostri odzivi

Na zvišanje plač so se ostro odzvali tudi v številnih organizaciijah. Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so tako sporočili: »V teh časih, ko obrtniki in podjetniki sploh ne vemo, ali bomo še imeli podjetja, ali bomo še zaposlovali in ali bomo lahko izplačali plače, je ta poteza povsem neprimerna, celo neokusna.« Jakob Počivavšek, predsednik sindikata Pergam, je dejal: »Poteza je absolutno neprimerna v razmerah, ko ljudje dobijo 50- ali 80-odstotno nadomestilo, so poslani na čakanje in jim grozi izguba službe, ter v časih, ko so samozaposleni brez dohodka.« Še bolj ostra je bila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič, ki je v odziv med drugim zapisala: »Dvig plač za ljudi, ki so dolžni zaščititi vse državljanke in državljane Slovenije, pa tega še niso naredili, je neprimerna poteza! Dvig plač skupini posameznikov, medtem ko istočasno večina ne ve, kako bo plačala položnice, je neprimerna poteza! General vedno poje kosilo za svojo vojsko. Krizni menedžment po navadi račun izstavi šele, ko uspešno opravi delo!« Ostri so bili tudi v Zvezi društev upokojencev, kjer so v pismu vladi zapisali: »Izjava ministra, da ste enako izpostavljeni kot zdravniki, medicinske sestre, trgovci, lekarnarji, delavci, reševalci, gasilci, prostovoljci ... in še bi lahko naštevali, je NEDOPUSTNA!« in dodali, da so nad njihovo odločitvijo ogorčeni.

Vlada, ki je kot kaže ulico slišala, pa se je danes že odzvala z napovedjo smernic za t.i. finančno pomoč prebivalstvu (FKP), pri čemer je Janša na twitterju napovedal tudi znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov ter izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam za čas trajanja epidemije. Obliž na rano?