Tiho slovo

Svoj čas bolje plačanega ni bilo, padec pa je bil globok. Tega zvezdnika iz 80. let ni več

J.P.
9. 3. 2019, 15.23
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 15.33
Deli članek:

V 80. letih prejšnjega stoletja je veljal za lomilca ženskih src, a se je kariera v Denverju rojenega zvezdnika začela dve desetletji prej.

Profimedia
Jan-Michael Vincent kot Stringfellow Hawke

Jan-Michael Vincent se je ljudem v spomin najbolj vtisnil z nadaljevanko Airwolf, v kateri mu je pripadla vloga pilota Stringfellowa Hawkea. Predvajali so jo med letoma 1984 in 1986, vsak del pa mu je prinesel 200.000 dolarjev (skoraj 180.000 evrov). Bolje plačanega med igralci v tistem času ni bilo.

Hollywood mu je obrnil hrbet

Na vrhuncu slave je priznal, da ima težave z alkoholom in drogami, zaradi česar naj bi tudi nehali snemati nanizanko, ki je iz njega naredila zvezdo. Iz primeža alkohola se še do pred nekaj let ni rešil. Zaradi posedovanja kokaina je bil aretiran leta 1977, 1978 in 1979, v letih 1984 in 1985 pa zaradi pretepov v dveh barih. Po koncu Airwolfa je postal odvisnik. Leto dni pozneje so ga dobili, ko je za volanom sedel pod vplivom prepovedanih substanc (podoben prekršek si je privoščil že prej, leta 1983). Da bi se izognil ječi, se je šel zdraviti zaradi odvisnosti.

Profimedia
S tretjo ženo Patricio Ann

Zaradi odvisnosti v navezi z dejstvom, da je na snemanjih znal biti naporen, je za Vincenta pomenila, mu je Hollywood začel obračati hrbet. Snemal je filme z vedno manjšimi proračuni, ki so običajno takoj romali na police prodajaln. Svoje so naredile tudi tri hude prometne nesreče, v katere je bil vpleten. Prva, ki se mu je zgodila leta 1992, je bila zanj skoraj smrtonosna. Štiri leta pozneje si je zlomil tri vratna vretenca in si nepovratno poškodoval gasilke, kar je vplivalo na hrapavost njegovega glasu. S posledicami se je boril vrsto let, kar mu je prineslo še eno aretacijo zaradi vožnje pod vplivom in nov postanek v inštituciji, namenjeni rehabilitaciji. Septembra 1997 je sledila tretja nesreča.

Profimedia
Po amputaciji noge se je moral znova naučiti hoditi. Vseeno je moral občasno uporabiti invalidski voziček.

Novica prišla z zamikom

Leta 2012 je zaradi infekcije ostal brez desne noge. Dve leti pozneje je v intervjuju za National Enquirer dejal: »Alkoholik sem. Jaz sem jaz. Imam svojo osebnost. Ne obnašam se kot alkoholik.« In dodal: »Ni razloga, da bi se vznemirjal, če le pomislim, kaj morajo preživeti naši vojaki. Oni so resnični junaki.«

Poročen je bil trikrat. Najprej z Bonnie Poorman – rodila se jima je Amber Vincent, ki šteje 46 let. Sledila je Joanne Robinson, kateri pa se od leta 1998 ni smel več približevati, ker je naj bi bil do nje nasilen. Leta 2000 se je poročil s Patricio Ann.

Jan-Michael Vincent je 10. februarja v bolnišnici v Severni Karolini umrl zaradi srčnega zastoja. Imel je 74 let. TMZ je pred kratkim pridobil njegov mrliški list: obdukcije ni bile, njegove ostanke so kremirali.