Razburkano morje pri Gibraltarju

Sovražno nastrojeno špansko in britansko vojno ladjevje poskrbelo za napetost

S.R.
18. 2. 2019, 09.55
Posodobljeno: 18. 2. 2019, 11.58
Deli članek:

V vodah ob Gibraltarju je včeraj zavrela kri mornarjem. Najprej je španska vojna ladja iz sidrišča poskušala nagnati trgovske ladje, nato pa se je vmešala še britanska vojna mornarica.

Profimedia
5. februarja je v britanske teritorialne vode pri Gibraltarju tako vplula španska vojna ladja Tornado P44.

Trgovske ladje, zasidrane v britanskih vodah na vzhodni strani Gibraltarske skale, so včeraj nenadoma prejele ukaz s španske vojne ladje, da naj nemudoma zapustijo sidrišče in s tem »španske teritorialne vode.« Ladje so ostale na svojem mestu, vmes pa je posegla britanska kraljeva vojna mornarica, ki se je španski vojni ladji po robu postavila s svojimi plovili, poroča tiskovna agencija Reuters. Španska ladja je nato počasi plula ob obali in kazala »zobe« oziroma odkrite topove, za katerimi je v pripravljenosti čakala posadka. 

»Te neumne igrice, ki se jih gredo tisti, ki ne sprejmejo neizpodbitne britanske suverenosti nad vodami okoli Gibraltarja, kot jo priznavajo države po vsem svetu in Konvencija Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu, ne služijo ničemer drugemu kot nagajanju,« je v zvezi z incidentom dejal tiskovni predstavnik gibraltarske vlade. Dodal je, da so v španski mornarici kot kaže še vedno posamezniki, ki menijo, da lahko »kršijo mednarodno pravo.«