Problemi

Bodo Nemci dopustili, da Trump izpusti borce Islamske države?

B.K.
18. 2. 2019, 07.58
Posodobljeno: 18. 2. 2019, 07.59
Deli članek:

Po tem, ko je ameriški predsednik zagrozil, da bo izpustil 800 borcev Islamske države, če jih evropske države ne bodo vzele nazaj, so se oglasili nemški politiki.

Reuters
Pripadniki Islamske države med njenim vzponom.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je skeptičen do vrnitve borcev Islamske države z nemškim potnim listom nazaj v domovino. Vrnitev je ob koncu tedna zahteval ameriški predsednik Donald Trump, ki je na twitterju zapisal, da v kolikor evropske države ne bodo vzele nazaj evropskih borcev Islamske države, ki so jih ameriški zavezniki Kurdi zajeli v Siriji, jih bodo prisiljeni izpustiti na prostost.

Profimedia
Trump je zagrozil, da bo izpustil zajete džihadiste, če jih k sebi ne vzamejo domače države.

Maas je v nedeljo Trumpu odgovoril, da je njegovo zahtevo "izjemno težko izvesti." Vrnitev borcev, njihovih žena in otrok bi bila mogoča samo v primeru, če bi lahko "zagotovili, da bodo ti ljudje nemudoma poslani na sojenje in pridržani ob prihodu. Dokler tega ne moremo zagotoviti, vidim to zahtevo kot izjemno težko izvedljivo," je v pogovoru za televizijo ARD dejal Maas.

Nemčija s Sirijo nima več diplomatskih sitkov, saj je iz Damaska že pred leti umaknila veleposlanika. Prav tako pa ne priznavajo avtonomne regije Kurdov v Siriji, kar pomeni, da ne morejo uradno potrditi identitete domnevnih nemških džihadistov.

Reuters
Nemški zunanji minister Heiko Maas.

Kurdsko-arabske Sirske demokratske sile (SDF), zaveznice ZDA na terenu v Siriji, so v dolgi vojni proti Islamski državi zajele okoli 800 borcev, 600 žensk in več kot 1.200 otrok, katerih povprečna starost je tri leta. Kurdske oblasti na ozemlju zdaj pozivajo evropske države, naj svoje borce spravijo domov, saj njim predstavljajo preveliko breme. Opozarjajo, da je regija nestabilna in da obstaja nevarnost, da bi že zajeti borci spet pobegnili na prostost. To bi lahko podaljšalo spopade v Siriji, ali pa ogrozilo varnost prebivalcev v evropskih deželah, so prepričani v SDF.

Nemško notranje ministrstvo predvideva, da naj bi se džihadističnim skupinam na Bližnjem vzhodu pridružilo okoli 1.000 nemških državljanov. Približno tretjina se jih je že vrnila domov. Nekaterim je bilo sojeno ali pa so bili vključeni v rehabilitacijske programe.

Reuters
Pripadnik kurdskih Pešmerg med zajetjem džihadistov v Iraku.

Kurdi ne vedo, kam z zajetimi tujimi borci Islamske države