Možnost pobega

Kurdi ne vedo, kam z zajetimi tujimi borci Islamske države

B.K.
5. 2. 2019, 10.48
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 10.55
Deli članek:

Organizacija Islamska država (IS) je v Siriji dočakala svoj bridki konec. Mnogo tujih borcev so v osmih letih vojne zajele kurdske sile, ki danes zasedajo približno tretjino sirskega ozemlja. Zdaj bi jih radi vrnili v roke njihovim domačim oblastem. A te se otepajo odgovornosti za svoje državljane.

Reuters
Pripadnik kurdskih Pešmerg med zajetjem džihadistov v Iraku.

Kurdske oblasti v Siriji obtožujejo Nemčijo, da se izmika odgovornosti za prevzem nemških džihadističnih borcev, ki so jih kurdske sile zajele v osem let trajajoči vojni v Siriji. Kurdski borci so v tem času zajeli okoli 800 tujih borcev, 600 žensk in več kot 1.200 otrok iz različnih držav.

"Med njimi je več deset nemških borcev IS, pa tudi ženske in otroci," je za nemško radiotelevizijo DW povedal predstavnik zunanjepolitične pisarne kurdskih oblasti. "Število zajetih tujih borcev se, zaradi nadaljnjih operacij osvobajanja podeželja, konstantno zvišuje."

Evropske vlade so previdne pri repatriaciji svojih državljanov, ki so se v Siriji in Iraku borili za IS. Bojijo se namreč posledic, ki bi jih vrnitev skrajnežev v domačo državo lahko sprožila. Vendar je stanje kritično, saj nedavno oznanjen umik ameriških sil iz Sirije postavlja pod vprašaj zmožnost kurdskih sil za nadaljnje pridržanje nevarnih borcev.

"Nekateri borci IS, ki smo jih priprli so zelo nevarni, naša regija pa je zelo nestabilna. Možni nemiri bi lahko borcem IS omogočili pobeg, to pa predstavlja resno nevarnost za mednarodno skupnost," so še dejale kurdske oblasti.

Reuters
Kurdski borci v Siriji se pripravljajo na transport zajetih borcev Islamske države.

Francija bolj odzivna od Nemčije

Medtem, ko se Nemčija po besedah kurdskih oblasti svoji odgovornosti izmika pa so francoske oblasti že prejšnji teden začele pogovore o vrnitvi francoskih islamskih skrajnežev.

"Glede na razvoj vojaške situacije v severovzhodni Siriji in odločitve ZDA [o ukiu iz Sirije] ter v luči zagotavljanja varnosti fancoskega ljudstva, raziskujemo vse možnosti za preprečitev pobega teh potencialno nevarnih posameznikov," je za francoske medije povedal francoski zunanji minister Yves Le Drian. "Če se bodo sile, ki zadržujejo te francoske borce odločile, da jih bodo deportirale v Francijo, bodo [ti borci] nemudoma predani v roke sodnih oblasti," je še dodal.

Zahodne obveščevalne službe sicer ocenjujejo, da naj bi v Sirijo in Irak odšlo okoli 30.000 tujih borcev, ki so se pridružili IS in drugim ekstremističnim skupinam. Po ocenah nemškega zunanjega ministrstva naj bi 1.000 od teh bilo nemških državljanov. Približno tretjina se jih je že vrnila v Nemčijo, tam pa so bili sodno preganjani ali vključeni v rehabilitacijske programe.

V Iraku in Siriji naj bi se poleg borcev nahajalo še 270 nemških žensk in otrok. Kar 75 odstotkov otrok naj bi bilo mlajših od treh let, kar pomeni, da so bili najverjetneje rojeni na vojnih območjih.