Ni ji žal let v Siriji

Stara je bila 15 let, ko se je pridružila IS, po smrti dveh otrok želi domov

T.L.
17. 2. 2019, 19.45
Posodobljeno: 17. 2. 2019, 22.05
Deli članek:

Leta 2015 so tri dekleta pobegnila v Turčijo in nato še v Sirijo, da so se pridružile Islamski državi. Danes 19-letna Shamima bi se zdaj rada vrnila na Otok. Zaradi otroka. Teritorij je Islamska država izgubila, ona pa je v begunskem taborišču v Siriji rodila dečka.

Profimedia
19-letno Shamimo Begum je v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times.

Prejšnji teden je v otoških medijih odmeval poziv 19-letnice iz Velike Britanije, ki je leta 2015, ko je štela komaj 15 let, z dvema prijateljicama pobegnila najprej v Turčijo, od koder so se uspele prebiti v Sirijo. V Siriji so se teroristični mreži Islamske države "prijavile" kot potencialne žene džihadističnih borcev. Res so "odgovorni" v skupini Islamske države vsem trem kmalu našli može, borce skrajne Islamske države.

In zdaj bi se ena od najstnic rada vrnila domov. Njeni razlogi delujejo sicer nekoliko neprepričljivo: ves teden je otoškim medijem razlagala, da ne obžaluje, da se je pridružila IS, poleg tega je prostodušno pojasnjevala, da je ni šokiralo ali prizadelo niti ko je prvič videla odsekano glavo neznane osebe, ki je padla v roke borcem Islamske države.

Profimedia
Tako so pobegnile od doma v Turčijo in nato v Sirijo,kjer so se javile, da bi bile rade žene borcev IS.

Izgubila že dva otroka zaradi podhranjenosti

Večino časa se je v Siriji danes 19-letnaShamima Begum počutila dobro. Je pa v tem času izgubila dva otroka: oba zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Vseeno se je Shamima šele zdaj, ko Islamska država razpada, sama pa je bila že v tretje noseča, spomnila, da bi bilo za njenega otroka bolje poskrbljeno v matični državi in se zato želi vrniti v Veliko Britanijo. Njen mož, sicer Nizozemec, ki se je spreobrnil v islam in se je boril v vrstah Islamske države, se je predal sirski vojski. Ena od treh Shamiminih prijateljic je mrtva, umrla je v eksploziji, za drugo Shamima ne ve, kje je. 

Prejšnji teden, ko je bila Shamima še visoko noseča, jo je v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times. In njemu je zaupala, da želi nazaj na Otok. 

"Dobro sem se imela. A potem so stvari postale težje in ne zdržim več," je dejala. Razkrila je, da je pred dvema tednoma pobegnila iz kraja Bahuz, ki velja za zadnjo trdnjavo IS na vzhodu Sirije. 

Rodila je dečka

Zdaj pa je, kot poroča STA, Shamima sporočila, da je v begunskem taborišču rodila dečka. Odvetnik njene družine, ki si želi, da bi hčerka po vseh teh letih lahko prišla nazaj, pa je dejal, da sta oba z otrokom dobrega zdravja. 

Shamima želi v Veliki Britaniji sprožiti burno razpravo o vračanju džihadistov. Kar ji je uspelo. Je pa britanski notranji minister Sajid Javid za Sunday Times zapisal, da "ne bo okleval pri tem, da Britancem, ki so se pridružili IS, prepreči vrnitev". Minister Jeremy Wright pa je opozoril, da bo morala Begumova, če se vrne na Otok, tudi odgovarjati za svoja dejanja v Siriji.

19-letnica v svojem dejanju ne idi nič spornega in trdi, da ne predstavlja grožnje, saj da je v Siriji le skrbela za družino in moža. 

Po mednarodnem pravu mora sicer Velika Britanija svojim državljanom, ki nimajo ali ne zahtevajo drugega državljanstva, omogočiti vrnitev, pojasnjuje BBC. A v tem primeru je zapleteno, ker država v Siriji nima svojega diplomatskega osebja in ne želi ogrožati življenja drugih svojih državljanov, da bi pomagali nekomu, ki se je pridružil prepovedani teroristični skupini.

Profimedia
Shamima je konec februarja 2015 s prijateljicama pobegnila iz Velike Britanije v Sirijo.