USTAVIMO STARANJE

(Ne)kirurško pomlajevanje obraza: kaj morate vedeti pred posegom

T.D.
17. 2. 2019, 18.40
Posodobljeno: 17. 2. 2019, 18.43
Deli članek:

Gladek, mladosten obraz v starosti, ko čas sicer že pusti sledove na obrazu, že dolgo ni več nekaj nedosegljivega, a se je v poplavi ponudb pomlajevalnih postopkov včasih težko znajti.

Profimedia
Ni treba pod nož, da bo koža spet napeta in obraz sijoč.

Poglejmo, kaj deluje in kaj ne ter kakšne prednosti in slabosti imajo najpogostejši kirurški in nekirurški posegi na obrazu.

KOREKCIJA VEK ALI BLEFAROPLASTIKA

ZA: Z blefaroplastiko preoblikujejo veke in z njih odstranijo odvečno kožo. Z vek lahko odstranijo mešičke in popravijo »podočnjake«. Z dvigom zunanjih očesnih kotičkov je mogoče spremeniti tudi obliko očesne reže. Sočasno lahko v lokalni anesteziji pomladijo vse štiri veke. Po posegu so oči videti jasne, večje in spočite. Brazgotine so praviloma neopazne.

PROTI: Zaradi zgradbe podkožnega tkiva okoli oči sta pogost stranski pojav po korekciji vek oteklina in modrica, ki v celoti izzvenita v dveh tednih. Šive odstranijo pet dni po posegu, ko lahko z ličili prikrijemo ostanke modric. Slabo opravljen poseg se lahko konča z resnimi zapleti – težko zapiranje oči in obračanje spodnje veke. Korekcija vek je pravi kirurški poseg, ki naj ga opravi izkušen plastični kirurg.

PELLEVE – NEKIRURŠKI LIFTING

ZA: Pelleve je tržno ime za napravo, s katero z elektromagnetnim valovanjem segrevamo globlje plasti kože, kar naj bi spodbudilo razgradnjo in tvorbo novega kolagena ter odpravilo znake staranja. Za naprave s podobnim načinom delovanja je uveljavljen tudi laični izraz radiofrekvenčni lifting.

PROTI: Čeprav je kakršnakoli učinkovitost vprašljiva – zagotovo pa ne pride do dviga povešenih mehkih tkiv in kože, kot nakazuje ime –, je postal stalnica v lepotnih salonih in kozmetičnih studiih. Znano je, da dovolj agresivno segrevanje tkiva povzroči prehodno oteklino, ki kožo nekoliko napne, zato je marsikdaj po posegu mogoče celo opaziti izboljšanje. Ko oteklina v nekaj dneh izzveni, se ponovno in do enake mere izrazijo tudi vsi znaki staranja. Dokler resnejše raziskave ne bodo potrdile učinkovitosti, poseg, razen v primerih, ko boste zadovoljni s kratkotrajnim občutkom napete kože, odsvetujemo.

POMLAJEVANJE Z LASTNO PLAZMO

ZA: Začnimo s teorijo. Rastni dejavniki so snovi, ki v naših telesih spodbujajo rast in razvoj celic. Vemo, da določeni rastni dejavniki pospešujejo celjenje ran in obnovo tkiv po poškodbi. V zadnjih letih se vbrizgavanje s trombociti obogatene plazme, ki vsebuje visoko koncentracijo najrazličnejših rastnih dejavnikov, uporablja tudi za pomlajevanje kože. Rastni dejavniki naj bi spodbudili tvorbo novega kolagena in zabrisali znake staranja.

PROTI: Pogojnik ni uporabljen po naključju. Čeprav ni dokazov o učinkovitosti, je metoda ob spretnih oglaševalskih domislicah in »zanimivem« teoretičnem nastavku pridobila veljavo. Ker po videnem in temeljitem pregledu znanstvene literature nismo našli dokazov o njenem učinku, jo trenutno odsvetujemo vsem, pri katerih je majhna verjetnost za vsaj placebo učinek. Razen začasne otekline zaradi številnih vbodov z iglo, ki kožo za nekaj dni napne, sprememb ne gre pričakovati.

IGLIČNI DERMAROLLER

ZA: Gre za valjček s številnimi malimi iglami. Valjček je pripet na držalo, s katerim ga vozimo po koži. Iglice prebadajo povrhnjico in ranijo zgornjo plast usnjice, če so seveda dovolj dolge. Teoretično naj bi to početje spodbudilo tvorbo novega kolagena v zgornjih plasteh kože in tako izboljševalo brazgotine po aknah, strije, madeže, plitvilo gubice in pomlajevalo kožo. Po uporabi valjčka lahko skozi ranjeno kožo lažje prestopajo snovi iz krem, kar naj bi izkoriščali pri zdravljenju plešavosti in vnosu najrazličnejših »pomlajevalnih« snovi v kožo.

PROTI: Vsaj za zdaj še ne obstajajo resnejše raziskave, ki bi potrjevale karkoli od naštetega. Ena od študij navaja izboljšanje aken po uporabi valjčka, a se zdi metodologija raziskave rahlo šibka. Za zdaj pri uporabnikih dermarollerja ni opaziti posebnih razlik, kar je dobro, saj stvari niso šle na slabše. V kozmetiki tudi sicer obstaja množica hvaljenih in dragih metod ter preparatov s podobnim učinkom, tako da valjček v tem pogledu ne izstopa pretirano.

ABLATIVNO POMLAJEVANJE KOŽE

ZA: Sem spadajo kemični pilingi, laserska ablacija in mikrodermabrazija. To so minimalno invazivni posegi, s katerimi se odstrani povrhnji sloj kože, na katerem sta sonce in staranje pustila svoje sledi. Z zgornjim slojem kože odstranimo tudi pigmentne spremembe in zgladimo površinske gubice (na primer okoli ust). Z dovolj globokim posegom se spodbudita tudi obnova in tvorba kolagena, kar izboljša in pomladi strukturo kože.

PROTI: Učinkovitost posega je odvisna od globine delovanja, s čimer je tesno povezan tudi čas okrevanja. Manj invazivne posege s krajšim okrevanjem je zato včasih treba opraviti večkrat in za vzdrževanje učinka ponavljati. Pri globljih posegih z večjim učinkom je lahko okrevanje dolgotrajno in v tem času boste morali odložiti večino družabnih obveznosti, saj se v času celjenja koža lušči in je sprva lahko močno pordela. Pri neprevidni uporabi lahko nastanejo spremembe v pigmentaciji kože ali celo brazgotine.

POMLAJEVANJE OBRAZA S POLNILI

ZA: Polnila se uporabljajo za glajenje globljih gub, predvsem pa za povečanje ali preoblikovanje prirojenih ali s staranjem pridobljenih nepravilnosti mehkih tkiv. S polnili največkrat poudarimo usahla lica, ozke ustnice ali sploščimo gubi med nosnicama in kotičkoma ustnic. Z njimi lahko popravimo neravno hrbtišče nosu ali zapolnimo udrtino v senčnem predelu. Z obnovitvijo prostornine tkiv se lahko učinkovito zabrišejo nekateri znaki staranja.

PROTI: Zaradi številnih prednosti se je kot polnilo v zadnjih letih najbolj uveljavila hialuronska kislina. Njen učinek postopno izzveni 6–18 mesecev po posegu. Po posegu sta redko prisotni manjša oteklina in modrica, ki izgineta v nekaj dneh. Uporaba pretiranih količin, vbrizganih brez čuta za estetiko (in etiko), lahko vodi v groteskne rezultate. Obrazi z nabuhlimi lici in ustnicami mečejo slabo luč na metodo, s katero se da doseči zelo lepe in naravne rezultate. Uporabo trajnih polnil zaradi velike verjetnosti dolgoročnih zapletov odsvetujemo.

GLAJENJE GUBIC Z BOTULINOM TOKSINOM

ZA: Z vbrizgavanjem botulina toksina (botoks) omrtvičimo drobne mimične mišice, ki gubajo kožo. Uporabljamo ga za glajenje dinamičnih gub zgornjega dela obraza: okoli oči (vranje tačke), med obrvmi (levje gube) in na čelu, ter navpičnih tračkov na vratu. Poseg je kratek in skoraj brez bolečin. Takoj po njem se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom. Nekaj dni po posegu, ko toksin začne delovati, dobi obraz osvežen in spočit izraz. Redna uporaba prepreči ali upočasni starostne gube na zgornjem delu obraza. Z uporabo lahko prekinete kadarkoli, brez težav.

PROTI: Učinek po 4–6 mesecih postopno izzveni in spet se začnejo pojavljati dinamične gube. Za dolgoročno vzdrževanje učinka je treba dokaj drago (300–500 evrov) vbrizgavanje ponavljati. Botulin toksin je namenjen začasnemu glajenju gub na izbranih mestih in nima učinka na druge znake staranja, ki so posledica usihanja tkiv in kopičenja odvečne kože. V neizkušenih rokah lahko pride do napačne uporabe in nenamernega omrtvičenja napačne mišice, ki privede do, v tem primeru na srečo, začasnih težav, kot so povešanje zgornje veke, hripavost in podobno. Botulin toksin lahko varno vbrizgavajo plastični kirurgi in drugi zdravniki z dodatnimi znanji in izkušnjami s tega področja.