Referendum

Predlog za rešitev krize v Venezueli

B.K.
18. 2. 2019, 08.38
Posodobljeno: 18. 2. 2019, 09.17
Deli članek:

Trije venezuelski akademiki pozivajo k sklicu nacionalnega referenduma, ki ga predvideva ustava.

Reuters
Venezuelski protestnik.

Medtem, ko se svetovni javnosti kriza v Venezueli prikazuje kot nerešljiva, se s tem ne strinjajo trije venezuelski akademiki, ki so pozvali k sklicu referenduma, kakor je predviden v ustavi Bolivarske republike Venezuele. V prvem odstavku 71. člena je namreč zapisano: "O zadevah posebnega nacionalnega pomena se lahko odloča na svetovalnem referendumu, na pobudo predsednika republike in njegovih ministrov; s soglasjem večine v državnem zboru; ali s podpisi najmanj 10 odstotkov državljanov."

Na to je opozorila ekipa treh akademikov z venezuelske Univerze Los Andes. Pisni poziv predsedniku, parlamentu, državljanom in mednarodni skupnosti, so objavili v britanskem časniku The Guardian.

Reuters
Vodja opozicije Juan Guaido.

Venezuelske oblasti so v nedeljo zavrnile vstop v državo petim poslancem Evropskega parlamenta, ki jih je tja povabil opozicijski voditelj Juan Guaido. Španski evroposlanec Esteban Gonzalez Pons je povedal, da so jih zavrnili brez pojasnila. Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je obsodil odločitev venezuelskih oblasti.

Pismo objavljamo tukaj:

"Spodaj podpisani državljani Venezuele na teh pravnih temeljih predlagamo - kot orodje za rešitev sedanje škodljive konfrontacije in preprečitev morebitnega prelivanja krvi in slabšanja našega gospodarskega položaja - sklic posvetovalnega referenduma, na katerem bi državljanom Venezuele zastavili dve vprašanji:

1. Ali se strinjajo, da se v 90 dneh razpiše nove predsedniške volitve, pod pogoji, o katerih se bodo v dveh tednih dogovorili predstavniki vlade Nicolasa Madura in opozicije, pod nadzorom Združenih narodov; in

2. Ali se strinjajo, da se ustanovi neodvisna strokovna komisija z omejenim trajanjem, v katero bodo vključeni predstavniki vlade, opozicije in mednarodne skupnosti in katere namen bo opredeliti strategijo za ublažitev gospodarske krize v državi.

Ob tem pozivamo Združene narode naj sprejmejo resolucijo, ki bo prepovedala dejanja zunanje agresije na Venezuelo, pozvala k vrnitvi nezakonito zadržanih državnih sredstev in ponudila podporo pri implementaciji referendumskega rezultata.

Ramses Fuenmayor, Alejandro Ochoa, Jorge Davila

Zaslužni profesorji, Univerza Los Andes, Venezuela"

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.