Čeprav srbsko plemstvo v primerjavi z drugimi po Evropi ni tako na udaru medijev, pa je še kako aktivno.

Princesa Katarina velja za največjo srbsko dobrotnico vseh časov, saj ne mine teden, da en bi obiskala vsaj ene bolnišnice, doma upokojencev, sirotišnice in podobnih ustanov – in ob obisku prispevala še zajetnega kupčka denarja, seveda.

Princ pa je vse bolj aktiven na gospodarskem področju, v petek je v Beogradu tako kot častni pokrovitelj odprl mednarodno konferenco TeleGroup Infosec.

Tako princ kot princesa pa sta velika ljubitelja in podpornika umetnosti ter mecena več deset mladim obetavnim študentom likovne in glasbene akademije.

princ alexander 5
Profimedia
Srbski princ in princesa s prijateljem – britanskim princem Charlesom.

DOBROTE

No, pred dnevi pa sta spet stopila na teren, ki jima je najbolj domač – kar priznavata tudi sama: najljubše jima je namreč na svojem domu pripravljati slavja in svojim gostom ponuditi najboljše, kar imata. 20. septembra se v njunem Belem dvoru na Dedinju že tradicionalno zbere srbska družbena in gospodarska smetana ter diplomati tujih držav v Srbiji. Tudi letos je težko pričakovani večer potekal v navdušenje vseh gostov, rdeča nit pa je bila kultura, hrana in pijača iz vseh domovin gostov.

Na mizah, pogrnjenih z belimi damastnimi prti, je prekipevalo od dobrot in slastnih vonjav. Največ navdušenja so požele teletina s karameliziranimi slivami, brazilska perutninska solata, ruski som pod peko, švedska pita z brusnicami in mandlji ter neštete različice kav, ki so jih degustirali po večerji.

princ alexander 6
Profimedia
Princ in princesa redno spodbujata tudi srbske športnike.

POPOTOVANJE

In kot je princ goste najprej povabil za mizo – na popotovanje okoli sveta v miniaturi –, jih je kasneje tudi na drugačno popotovanje v plesno dvorano, kjer so prepevali in plesali člani Kulturno-umetniškega društva Gradimir,  ki so naštudirali program prav iz vseh dežel, ki so imele na večerji svoje predstavnike.

Pomen vsakoletnega mednarodnega večera pa je viden tudi po udeležbi ne le vse pomembnejših gostov, ampak tudi članov najožje srbske kraljeve družine. Tokrat sta se gostiteljema namreč prvič pridružila tudi princesina hči Alison in jugoslovanski princ Mihajlo.