Mobilna verzija
23:15 21. september 2018

Na živce mu gre ves urbani nemir

N.S.
2 Posodobljeno: 08:27 / 14.8.2018

Vodja skupine Plavi orkestar je v poletnem intervjuju spregovoril o svojem dopustu in ne nazadnje tudi o tem, kako se je poslovenil.

sasa losic 1

V šali pravi, da kamorkoli gre, kjerkoli priklopi polnilnik za mobilni telefon, tam je njegov dom. Foto: M24.si

Pevec izjemno priljubljene skupine Plavi orkestar, talentirani glasbenik Saša Lošić - Loša, uživa poletje daleč stran od ponorelega sveta. Po navadi poletje preživlja na Hvaru, kjer je lani bil kar tri mesece, letos pa ne bo nič drugače. "Na Hvaru sem spoznal, da je življenje na otoku enako atraktivno kot življenje v velikem mestu. Življenje, ki se odvija v mikrokozmosu rive pred tvojimi očmi: odraščanja, poroke, novi otroci, mladi, ki postanejo ljudje, starost ... Obstajajo kraji, kjer življenje teče prehitro, kraji, kjer teče realno hitro, in kraji, kjer čas teče upočasnjeno. Na otoku je vse nekako po človeškem merilu. Ni terorja hitrosti. Vse je bolj počasno. »Pomalo«, kot rečejo," je priznal Lošić.

Plavi orkestar 3

54 let ima Loša, a je na odrih in pri ustvarjanju še zelo aktiven. Foto: NinoPhotography

Poleg Sarajeva in Hvara ima Loša dom tudi v Ljubljani, čeprav zadnje čase spet več čas živi v rodni Bosni. "Srečen bi bil, če bi bila Sarajevo in Ljubljana drug ob drugem in bi lahko po želji prehajal iz enega mesta v drugo. Obožujem obe mesti, obe državi. Obožujem poetično melanholijo Ljubljane, to hrepenenje po sladki bolečini, to se mi zdi tako čudovito. Po drugi strani v Sarajevu obožujem ta kaos Orienta, humor, eklekticizem, kjer se srečajo sever, jug, vzhod in zahod. Ti dve mesti imata tudi svoje simpatične razlike v značaju. V Ljubljani te natakar vpraša, kaj boš spil, v Sarajevu prisede in začne spraševati – ali sem se že poročil, do kdaj bom nosil kapo, kako je v Sloveniji, kdaj bo izšla nova plošča … Ali pa recimo: v Ljubljani v tišini plačuješ položnice, v Sarajevu ti pri plačevanju telefonskega računa ženska na okencu reče: »Ooo, kako visok račun imaš, veliko si porabil ta mesec. Kam si klical?« V Sarajevu brez skrbi lahko sediš sam na kavi, v Ljubljani je ljudem žal osamljenega človeka, mislijo, da nimaš dela. V zadnjih petnajstih letih sem delal toliko, da sem občutil, da moje življenje mineva v nenehnem gibanju," je še priznal Lošić.

Plavi orkestar

Plavi orkestar velja za enega najbolj legendarnih bendov nekdanje skupne države. Foto: arhiv Svet24

Vaš prispevek