ŽIVAHNA NEMŠKA PRESTOLNICA

V Berlinu bodo trgali slovensko grozdje

Edita Žugelj / Štajerski tednik
14. 8. 2018, 07.00
Deli članek:

Berlin je stalen ali začasen dom številnih Slovencev in njihovih potomcev, od lanskega septembra tudi veleposlanika Franca Buta …

E. Ž.
Pogovor z veleposlanikom Francem Butom

V Nemčiji živi 30 tisoč Slovencev s slovenskim potnim listom. Če prištejemo še Slovence z dvojnim državljanstvom in ljudi, ki imajo slovenske korenine, pridemo do števila 50 tisoč. Po besedah slovenskega veleposlanika Franca Buta je Nemčija za Slovenijo tudi najpomembnejša gospodarska in politična partnerica.

BOGATA KULTURNA BERA

Slovensko gospodarstvo z Nemčijo izjemno uspešno sodeluje, tja izvozimo dobro petino vsega, kar proizvedemo. Blagovna in storitvena menjava se približuje 13 milijardam evrov, kar je več kot pri vseh državah, ki so nastale na območju nekdanje države skupaj, pravi veleposlanik But. Z Nemčijo poteka bogata kulturna izmenjava, za katero med drugimi skrbi slovenski kulturni center, ki je del veleposlaništva. Po vsej Nemčiji letno organizira od 40 do 50 dogodkov, največ v prestolnici. Med temi so gledališke predstave, koncerti klasične in sodobne glasbe, predstavitve del slovenskih literatov v nemških prevodih ... Slednje je še posebej pomembno, ker bo Slovenija leta 2022 osrednja država gostja na frankfurtskem knjižnem sejmu.

Ocene kažejo, da v Nemčiji živi okoli 50 tisoč oseb s koreninami v Sloveniji. 

DOGOVARJAJO SE ZA TRGATEV

V Nemčiji je tudi 33 slovenskih kulturnih društev in osem katoliških misij s slovenskimi duhovniki, ki na različne načine pomagajo Slovencem in njihovim potomcem ohranjati stik s slovensko kulturo in jezikom. Številni člani berlinske slovenske skupnosti prihajajo na dogodke, ki jih organizira slovensko veleposlaništvo, tradicionalne neredko pripravijo skupaj z župnikom Dorijem ter učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine Magdaleno Novak. Zdaj se ravno dogovarjajo o trgatvi, saj imajo v Berlinu kar tri potomke najstarejše vinske trte iz Slovenije. Kot je še povedal veleposlanik Franc But, so Slovenci zelo dobro vključeni v nemško družbo, v kateri jih cenijo zaradi njihove delavnosti in zanesljivosti, hkrati pa ohranjajo stik s Slovenijo.