Pogrešani

Zakaj v Sloveniji izgineva vse več tujcev?

Žiga Kariž
13. 8. 2018, 19.34
Deli članek:

Jonathan Luskin, 25-letni Američan, je tujec, ki je nazadnje neznano kam izginil v Sloveniji. Z rastjo števila turistov v naši državi je več tudi primerov izginotij, ki običajno nimajo srečnega konca.

PU Ljubljana
Jonathan Luskin

V Sloveniji skorajda ne mine dan, da ne bi iz katere izmed policijskih uprav v javnost poslali obvestila, da je ta ali ona oseba pogrešana. Največ odmeva imajo zgodbe, v katere so na žalost vpletene mladoletne osebe, a hkrati imajo tudi te največkrat srečen konec. Posebno pozornost pa pritegnejo tudi zgodbe tujcev. Tujih državljanov, za katerimi se je ravno pri nas izgubila vsa sled, ni malo. Pred nekaj meseci smo se spraševali, kaj se je zgodili z italijanskim študentom Davidejem, te dni nas za pomoč pri iskanju svojega sina Jonathana prosita Američana Susan Stone in Allan Luskin.

Tujec, ki ga kot pogrešano osebo najdlje vodijo v evidencah naše policije, je britanski državljan Wolfgang Blayberg, ki je pogrešan že od 27. julija 1984.

Jonathan Luskin

Petindvajsetletni Američan se je 22. junija na Dunaju usedel na vlak za Ljubljano. Nihče v resnici ne more potrditi, ali je na svoj cilj tudi prispel, preiskovalci pa so ugotovili, da je bil njegov mobilni telefon prijavljen v omrežje v našem glavnem mestu. Novejše ugotovitve preiskovalcev nakazujejo, da naj bi po prihodu v Ljubljano prespal v enem izmed hostlov, nato pa se zgodaj zjutraj odpravil na pot. Kam, ne ve nihče, obstajajo pa indici, da je želel obiskati Triglavski narodni park. Policiji otežuje delo dejstvo, da je bilo njegovo izginotje javljeno šele mesec dni po tem, ko so ga nazadnje videli. Kot smo že zapisali, sta v Slovenijo z namenom, da pomagata pri iskanju, prišla tudi njegova starša Susan in Allen, a sta našo državo zapustila razočarana. V iskanje mladeniča so poleg naše policije vpletene tudi nekatere tuje, saj je bil Jonathan na popotovanju po Evropi in je nameraval po Sloveniji obiskati tudi Hrvaško in Grčijo.

Davide Maran

Davide Maran

Več tednov je nedolgo tega trajala iskalna akcija za mladim italijanskim študentom Davidejem Maranom. Nazadnje so ga videli, ko se je 25. marca ob šestih zjutraj neznano kam odpravil iz enega izmed ljubljanskih nočnih klubov. Policija je na koncu s pomočjo nadzornih kamer rekostruirala njegovo pot, ki naj bi se končala s padcem v Ljubljanico v bližini zmajskega mostu. Iskali so ga s pomočjo helikopterja, psov in potapljačev, ob tem pa so se v javnosti pojavljale različne govorice. Tako naj bi ga videli v Trstu pa celo v Bologni, na koncu pa so njegovo truplo konec junija odkrili v ljubljanskih Vevčah, kamor ga je naplavila reka. Kot so sporočili s policije, na truplu ni bilo znakov nasilja.

Arhiv Svet24
Johannes Helmut Strassmann

Johannes Strassmann

Veliko razburjenja je leta 2014 povzročilo izginotje Johannesa Strassmanna, milijonarja in profesionalnega igralca pokra. Ta je v začetku junija tega leta prišel v Ljubljano na obisk k prijateljem. Srečanje naj bi imelo tudi bolj »poslovno« žilico, saj naj bi odigrali tudi nekaj partij pokra za visoke zneske. Strassmann je bil eden najboljših nemških profesionalnih igralcev pokra. Med drugim je uril Piusa Heinza, ki je leta 2011 osvojil tako imenovano svetovno prvenstvo v pokru (World Series of Poker), napotke pa je delil tudi nekdanjemu teniškemu asu Borisu Beckerju. Na dan izginotja je bil okoli 22. ure v družbi prijateljev na Gornjem trgu v stari Ljubljani, nato pa se je 29-letnik iz samo njemu znanega razloga oddaljil od družbe in izginil v eni izmed uličic. Od takrat dalje ga ni videl nihče. Našli so ga v Ljubljanici po dobrem tednu dni, obdukcija pa je pokazala, da je imel v krvi tako alkohol kot druge prepovedane substance.

PU Kranj
Ilya Kozlovsky

Ilya Kozlovsky

Devetega septembra leta 2016 je med planinarjenjem po Julijskih Alpah neznano kam izginil takrat 27-letni nemški državljan Ilya Kozlovsky. Odpravil naj bi se na Triglav, v času njegovega izginotja se je na območju gibalo polno pohodnikov, a o Ilyi ni vedel nihče nič povedati. Med iskanjem so se pojavile govorice, da naj bi njegov velik rdeč nahrbtnik v podnožju ene izmed naših gora, a je ostalo le pri govoricah. V njegovo iskanje so se aktivno vključili tudi svojci, ki so za informacije ponujali tudi 5000 evrov nagrade, a tudi to ni pomagalo. Ilya Kozlovsky se še vedno nahaja na seznamu pogrešanih oseb, ki ga objavlja naša policija.

sta
Jean-Olivier Riond

Jean-Olivier Riond

Konec marca leta 2006 se je v medijih pojavilo obvestilo o izginotju francoskega turista, 33-letnega Jeana-Olivierja Rionda. Ta je 29. marca v družbi 140 ljudi pripotoval v Ljubljano na štiridnevni obisk. V večernih urah se je skupina turistov odpravila raziskovat ljubljansko nočno življenje. Okoli pol pete ure zjutraj sta se Riond in njegov prijatelj vračala v hotel Union, kjer sta bila nastanjena. Riond je med potjo izginil brez sledi. Istega dne je turistična agencija o izginotju obvestila policijo. Ta pa je okolico temeljito preiskala, obvestila medije ter med pogrešane osebe dodala tudi Rionda. 15. aprila je mimoidoči občan obvestil policijo, da je v reki Ljubljanici pri Ambroževem trgu opazil truplo neznanca. Pri truplu so našli tudi dokumente pogrešanega francoskega turista. Primer je bil zaključen, ko so ugotovili, da ni bilo znakov oziroma indicev, ki bi kazali na nasilno smrt.