Spor med ZDA in Turčijo

Erdogan obtožil Trumpa, da je Turčijo "zabodel v hrbet"

G.G.
13. 8. 2018, 19.10
Posodobljeno: 13. 8. 2018, 19.18
Deli članek:

ZDA so z uvedbo višjih carin na uvoz jekla in aluminija iz Turčije razhudile turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Profimedia
Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan sta na bojni nogi.

Ameriški predsednik Donald Trump je nove sankcije proti Turčiji napovedal v petek. Turška lira je strmoglavila. Turški predsednik Erdogan je besnel. Včeraj je dejal, da je padec vrednosti lire "politična zarota" in sporočil, da bo Turčija poiskala nove zaveznike. Danes pa je nadaljeval in ZDA obtožil, da želijo Turčijo "zabosti v hrbet". Ob tem je spomnil, da sta državi strateški partnerici v zvezi Nato.

Povod za sankcije naj bi bil spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti držijo v priporu že dve leti, ker naj bi podpiral prepovedano Kurdsko delavsko stranko in od Erdogana osovraženo gulenistično gibanje, ki naj bi stalo za spodletelim pučem leta 2016. ZDA zahtevajo, da Nrunsona izpustijo, Turki pa o tem nočejo slišati. Turki zahtevaho, da klerika Fethullah Gülen, ki živi v ZDA, izročijo, a Bela hiša o tem noče slišati.

Turčiji nelagodje vzbuja tudi ameriška podpora Kurdom na severu Sirije, območju, ki je preblizu turški meji, da bi lahko Ankara zamižala na obe oči. Prav neroden pa je trikotnik Turčija - Rusija - Nato. Erdogan se je v zadnjih letih približal Putinovi Rusiji, sovražnici številka ena zvezi Nato, katere članica je Turčija (in ZDA).