Sramotno

Njen grob je le še kup zemlje s tablo

B.P. / Novice Svet24
18. 4. 2018, 20.15
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 22.19
Deli članek:

»To je sramotno! Esma Redžepova bi se obračala v grobu, če bi vedela, kaj se dogaja na njenem grobu,« se glasi le eden od številnih komentarjev.

Promo foto
Legendarna Esma Redžepova bi se zjokala, če bi vedela, kaj se dogaja po njeni smrti.

Potem ko je »romska kraljica« Esma Redžepova, ki je bila ponos Makedonije, pred slabim letom in pol v 74. letu starosti umrla, je zdaj očitno le še bled spomin.

Po vseh državah nekdanje Jugoslavije se je razširila vest, ob kateri bi se človek najraje zjokal. V javnost so namreč prišle fotografije njenega zanemarjenega groba in hiše, ki jo je sicer sama zapustila Makedoniji in je bila kot velik muzej v njen spomin. Hiša slavne pevke, ki je bila kar dvakrat nominirana za Nobelovo nagrado za mir, se razteza na kar 750 kvadratnih metrih, a je zdaj kot veliko opuščeno smetišče. 

Twitter
Tako opustošen je danes videti njen grob.

Sramota do konca

Esma, ki je v svoji karieri nanizala več kot 500 kaset in plošč, je bila tudi ambasadorka Romov v Evropi, prijateljevala je s Titom, bila je ambasadorka Makedonije v svetu in nominiranka za Nobelovo nagrado za mir. Toda videti je, kot da so nanjo že vsi pozabili. 

Vse so pokradli, od oblek, nagrad in spominkov do radiatorjev. A še bolj kot prazna hiša je vse šokirala fotografija Esminega groba, ki je videti kot zapuščen kup zemlje, s tablo, na kateri je njeno ime. »Sramota! Posvojila je 48 otrok, jih preskrbela, šolala in jim pomagala, a niti eden se ne spomni nanjo, da bi ji vsaj malo uredil grob,« so pisali številni šokirani oboževalci. Žalostno, kako so njeni številni »otroci«, ki jim je omogočila boljše življenje, takoj pozabili nanjo, ko je preminila. Ob vsem tem zdaj javnost čaka na odziv makedonskega ministrstva za kulturo, ki se tako rado ponaša z Esminim imenom.